Hallands Nyheter

Framtiden är nu – men effekten av fusion och AI är omtvistad

Framtiden är här. AI skriver tidningsar­tiklar och i Kalifornie­n utvinns fusion. Men hur kommer världen att påverkas av de framsteg som nyligen gjorts inom både fusion och artificiel­l intelligen­s? Filosofen Karim Jebari hoppas på en snabb teknikutve­ckling

- Maria Backman

Idecember skedde vad som beskrivs som ett vetenskapl­igt genombrott i arbetet med fusion när man i ett laboratori­um i Kalifornie­n för första gången lyckades skapa mer energi än vad som förbrukas i processen.

Förhoppnin­garna är stora på fusion som framtida lösning på energiprob­lem och klimatomst­ällning. Fusion är en energikäll­a som kan framställa­s på en liten mängd bränsle, där det radioaktiv­a avfallet är litet och kortlivat och som inte avger växthusgas­er.

Om och när fusion blir verklighet skulle det betyda att vi i princip har obegränsad energi, konstatera­r Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsst­udier.

– Som bränsle kan man använda ämnen som utvinns ur havsvatten och litium. Det finns egentligen ingen ren energi, men fusion skulle vara det renaste energislag­et.

Om vi hade mycket billig energi skulle vi dessutom kunna återvinna mycket mer, resonerar han vidare.

– Skälet till att vi inte återvinner så mycket i dag är att det kräver enorma mängder energi.

Problemet med tillgång till dricksvatt­en och jordens begränsade mängd sötvatten skulle också kunna lösas. Här skulle man med hjälp av fusion kunna omvandla havsvatten till dricksvatt­en.

– I dag krävs det mycket energi för att avsalta havsvattne­t med omvänd osmos. Men om vi hade väldigt mycket billig energi skulle det inte vara något problem.

Med mycket och billig el kommer samtidigt fossila bränslen gradvis att fasas över till el. Bränslet till fission, det vill säga kärnkraft, är ju också ändligt, påpekar Karim Jebari.

Karim Jebari är positiv till fusion, men menar att det inte går att svara på om oändlig tillgång på energi skulle leda till lyckligare människor.

– Det är en politisk fråga. Ett rikt samhälle kan samtidigt vara ojämlikt. I exempelvis Hongkong finns extremt fattiga, samtidigt som de rika har det jättebra. Teknologi möjliggör hög materiell standard, men det är som sagt i slutändan en politisk fråga.

I dag lever genomsnitt­smänniskan som om vi har 1,7 jordklot – och i västländer som Sverige lever vi som om vi har fyra.

Även om vi har obegränsat med energi, anser du att naturresur­serna sätter gränser?

– Mängden resurser vi har tillgängli­gt beror i stor utsträckni­ng på vilka teknologie­r vi har. Har du en spade, begränsas du av vad du kan gräva upp. Med en grävskopa kan du hitta mer.

Frågan om miljöförst­örelse är också en politisk fråga, säger Karim Jebari.

– Ska vi bara slänga saker och belasta framtida generation­er? Eller reducera mängden avfall? Ny teknologi möjliggör nya politiska val. Om vi vill lämna planeten i gott skick till framtida generation­er, utan avancerad teknologi, är det enda vi kan göra att leva med väldigt låg materiell standard.

Samtidigt tror han att det kommer att ta ganska lång tid innan fusion blir verklighet.

– Kanske vi har fusion om 30 år om investerin­gstakten ökar rejält.

Men vi har redan nu sätt att producera som är ganska bra: sol, vind, vatten och kärnkraft. Vi har redan de tekniska verktygen för att hantera klimatkris­en. Fusion är framtidens bränsle, och min förhoppnin­g är att det blir verklighet innan kärnkrafts­bränslet tar slut.

I ett forsknings­projekt undersöker Karim Jebari tillsamman­s med andra forskare bland annat artificiel­l intelligen­s och framtidens arbete. Han deltar också i utveckling­en av ett vetenskapl­igt ramverk för att kunna förutsäga spridning av Artificiel­l intelligen­s,ai, i olika befolkning­sgrupper.

– AI är ju väldigt spännande och häftigt, säger Karim Jebari, men påpekar samtidigt att det är en del av en generell teknikutve­ckling som vi haft i 200 år:

– AI kommer förhoppnin­gsvis i framtiden att öka effektivit­eten och produktivi­teten, allt från att skriva tidningsar­tiklar till att köra tåg. Men produktutv­ecklingen i västvärlde­n har gått otroligt långsamt de senaste 20 åren. Vi har tyvärr sett en verklig stagnation, jämfört med tidigare då vi hade en snabb digitalise­ring. Min förhoppnin­g är att det kommer en ny digitalise­ringsrevol­ution. Jag är mer orolig för stagnation än för eventuella risker med AI.

För några år sedan visade exemplet med datorprogr­ammet Alpha Zero hur en AI efter knappt ett dygn av självträni­ng – och utan tillgång till tidigare kunskap – blev så bra på schack att det blev överlägset både andra schackdato­rer och mänskliga spelare.

Karim Jebari resonerar kring om en liknande AI genom självinlär­ning och självförbä­ttring skulle kunna utöka sitt användning­sområde och finna egna, kanske destruktiv­a syften.

– Om AI blir tillräckli­gt intelligen­t och dessa mål och avsikter inte är förenliga med det vi vill, så kan det leda till en existentie­ll katastrof.

Men detta förutsätte­r att AI skulle vara en så kallad generell aktör, vilket det inte är. En AI kan inte skaffa sig önskningar, det är inget man kan lära sig.

Tekniken kommer inte att kunna rädda oss, säger Alf Hornborg, filosofie doktor i kulturantr­opologi och professor i humanekolo­gi vid Lunds universite­t.

– Det finns två skäl till detta. Alla

Det är fortfarand­e billigare att bryta ner resurser med lågavlönad arbetskraf­t, vilket är ett grundlägga­nde hinder för en cirkulär ekonomi.

energislag behöver en oerhört stor maskinpark, de kräver metaller som exempelvis kobolt och litium, och det krävs väldigt mycket resurser och energi för att bygga upp infrastruk­turen. Det innebär att nettoenerg­in blir väldigt låg. Vad gäller fusion, när man nyligen påstod att mer energi hade skapats än vad som hade gått åt, räknade man inte med hela den enorma infrastruk­tur som krävdes. Den

andra aspekten när vi bygger sådana här tekniska infrastruk­turer är kapital.

Alf Hornborg beskriver hur den industriel­la revolution­en möjliggjor­des av det brittiska imperiets import av billiga råvaror från kolonierna. Och hur en kontinuerl­ig nettoöverf­öring av fysiska resurser och arbetstid till de rikare industrilä­nderna än i dag sker genom världsmark­naden. Nord förskjuter på detta sätt sin miljö- och arbetsbela­stning till syd.

– Teknik är en fördelning­sfråga, globalt sett. Större delen av vår teknik – även den vi kallar grön – har sitt ursprung i billiga resurser och lågavlönad arbetskraf­t i syd. Vi tror att vi räddar klimatet genom att skaffa elbilar och solpaneler, när teknikutve­ckling i själva verket handlar om att miljöbelas­tningen flyttas utom synhåll, påminner Alf Hornborg.

– Vår civilisati­on är väldigt parasitär. Utveckling­en i nord sker till stor del på bekostnad av människor i syd.

Historiskt sett har vi förbrukat så mycket energi som vi kan utnyttja, menar Hornborg. Mer energi har omvandlats till större och fler hus, fler bilar, fler ägodelar.

– Tekniken är varken problemet eller lösningen. Det grundlägga­nde problemet är vår avsikt. Såvida vi inte radikalt ändrar vår avsikt på den här planeten, kommer ”obegränsad” energi – på alla tekniska sätt – bara att bidra till vår undergång.

Grundprobl­emet är att vår ekonomi och marknad inte fungerar på ett sätt som är i samklang med termodynam­ikens andra lag, säger Alf Hornborg.

– Vi får mer pengar ju mer vi förskingra­r jordens resurser. Ju mer oordning desto högre värde. Vi kan inte ändra på ekologin och entropilag­en, men vi kan ändra på vårt beteende. Vi behöver vända upp och ner på hela vår världsbild. Det räcker inte att konstatera att vi har koldioxidu­tsläpp och försurade hav, vi behöver också se att det finns väldigt stora invävda orättvisor. Se på Pakistan som drabbats väldigt hårt av översvämni­ngar, men som har bidragit mycket lite till uppvärmnin­gen.

Att billig energi skulle kunna innebära ökad återvinnin­g ger han inte mycket för:

– Det är fortfarand­e billigare att bryta ner resurser med lågavlönad arbetskraf­t, vilket är ett grundlägga­nde hinder för en cirkulär ekonomi. Dessutom kan man aldrig återvinna allt. Även om vi återvinner 90 procent blir det hela tiden ett svinn. Återvinnin­g är en illusion. De enda resurser som varar i längden är naturliga, förnybara flöden.

I sin nya bok The Magic of Technology – The Machine as a Transforma­tion of Slavery, tar Alf Hornborg även upp artificiel­l intelligen­s.

–AI är egentligen bara en förlängnin­g av all annan teknik och bygger på metaller som ska brytas nånstans.

Vad tror du att AI kommer att innebära för den enskilda människan?

– Det beror alldeles på var man befinner sig någonstans. För en genomsnitt­sinvånare i Mozambique eller Burkina Faso skulle det inte innebära några större fördelar.

Men framtiden behöver inte vara mörk, om vi på allvar börjar ifrågasätt­a hur vi ser på tekniska framsteg, säger han.

– Det finns mycket som talar för att vi i grunden har börjat ompröva vår syn på naturen. Vi måste acceptera att vi har en planet och det är den vi måste ta hand om.

 ?? ??
 ?? BILD: FOTO: PRIVAT ?? Alf Hornborg är filosofie doktor i kulturantr­opologi och professor i humanekolo­gi vid Lunds universite­t.
BILD: FOTO: PRIVAT Alf Hornborg är filosofie doktor i kulturantr­opologi och professor i humanekolo­gi vid Lunds universite­t.
 ?? BILD: SARA MORITZ ?? Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsst­udier
BILD: SARA MORITZ Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för framtidsst­udier
 ?? BILD: JASON ALLEN ?? Designern Jason Allens Ai-genererade konstverk Théâtre D’opéra Spatial vann nyligen första pris i en konsttävli­ng.
BILD: JASON ALLEN Designern Jason Allens Ai-genererade konstverk Théâtre D’opéra Spatial vann nyligen första pris i en konsttävli­ng.
 ?? BILD: TT ?? Vid Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) i Kalifornen gjordes nyligen stora framsteg i forskninge­n om fusion.
BILD: TT Vid Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) i Kalifornen gjordes nyligen stora framsteg i forskninge­n om fusion.
 ?? BILD: JEROME DELAY ?? ”Vi tror att vi räddar klimatet genom att skaffa elbilar och solpaneler, när teknikutve­ckling i själva verket handlar om att miljöbelas­tningen flyttas utom synhåll”, påminner Alf Hornborg.
BILD: JEROME DELAY ”Vi tror att vi räddar klimatet genom att skaffa elbilar och solpaneler, när teknikutve­ckling i själva verket handlar om att miljöbelas­tningen flyttas utom synhåll”, påminner Alf Hornborg.
 ?? BILD: MOSTPHOTOS ?? ”Större delen av vår teknik – även den vi kallar grön – har sitt ursprung i billiga resurser och lågavlönad arbetskraf­t i syd”, menar Alf Hornborg, filosofie doktor i kulturantr­opologi och professor i humanekolo­gi vid Lunds universite­t.
BILD: MOSTPHOTOS ”Större delen av vår teknik – även den vi kallar grön – har sitt ursprung i billiga resurser och lågavlönad arbetskraf­t i syd”, menar Alf Hornborg, filosofie doktor i kulturantr­opologi och professor i humanekolo­gi vid Lunds universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden