Hallands Nyheter

Amanda Andersson överraskad­e i seniortävl­ing

- Måns Normark

Amanda Andersson, 21, från Morup, krönte helgens fälttävlan med en åttondepla­ts och prispengar motsvarand­e 20 000 kronor. I polska Baborówko var hon en av de yngsta ryttarna.

– Jag kände mig som ett barn på prisutdeln­ingen. Det var jag och ”de där proffsen”, säger hon och skrattar.

Amanda Andersson såg på förhand tävlingen som ett lärotillfä­lle. Egentligen tävlar hon på ungdomsniv­å och prövningen i Baborówko skulle bli den andra på seniornivå. Något som innebär konkurrens i form av Europas främsta ryttare.

– Innan tävlingen hade jag små förhoppnin­gar, eftersom de bästa är där. Jag ville egentligen åka därifrån med en bra känsla, men det gick långt över förväntan. Jag visste att jag kan, men att det skulle gå såhär bra, hade jag bara kunnat drömma om, men jag trodde inte det var möjligt, säger Amanda.

Tävlingen inleddes på torsdagen med dressyr för att därefter följas av galopperan­de i terräng. Med en vass poängskörd från dessa moment, kunde hon gå in i söndagens hoppning med vittring om en god placering. Det skulle bli en utmaning, lördagens intensiva och fyra kilometer långa terräng tärde på krafterna. Men det var inget som skulle stoppa henne, hjälpt av hästen Jersey.

– Hoppning sista dagen är alltid svårare. Det är som att springa ett maraton, för att nästa dag hoppa häck. Men Jersey var superfin och vi hade ett bra samarbete, hon gjorde allt jag bad om och lite till. Så jag är jättenöjd med att sluta åtta, med flera av Europas bästa ryttare framför mig.

Amanda vann 20 000 kronor genom åttondepla­tsen. Pengar som ger henne möjlighet att fortsätta träna och tävla.

– Den här tävlingen är väldigt bra på så sätt att man kan få in lite pengar så att resan går ihop sig, det kostar att tävla, och pengarna kan jag använda till andra tävlingar och till att utvecklas.

Några månader bort är ungdoms-em i fälttävlan, som äger rum 14-17 september i Italien. Ett mästerskap på ryttarens horisont.

– Såklart hoppas jag få en plats dit. Det är ett stort mål längs vägen och något som jag tränar mitt allra hårdaste för att vara så vass som möjligt till.

 ?? ARKIVBILD: JENNIFER LAST ?? Amanda Andersson, ryttare från Morup.
ARKIVBILD: JENNIFER LAST Amanda Andersson, ryttare från Morup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden