Hallands Nyheter

Malin Larnfelt: Fler svenska barn bör adopteras

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Barn behöver trygghet och kontinuite­t. De behöver vuxna som alltid finns där och som de kan lita på stannar kvar. Alla vet att det är så. Eller borde veta. Särskilt de som arbetar med utsatta barn och är ansvariga för att försöka skapa en fungerande uppväxt när biologiska föräldrar brister.

Så är i dag inte fallet. Sedan länge är det ett faktum att barn som omhänderta­s av samhället inte sällan skickas runt som vandringsp­okaler mellan jourhem, familjehem och Hvb-hem. Ibland för att det ursprungli­ga familjehem­met inte anser sig kunna hantera barnet i fråga, men lika ofta för att barnet i de vuxnas ögon blivit ett ting, en ägodel och prestigen att få rätt är viktigare än barnets liv och framtid. Det gäller såväl biologiska föräldrar som blir svartsjuka och kräver omplacerin­g när de märker att barn knyter an till ett famljehem, som socialsekr­eterare vilka känner behov av att markera mot såväl fosterförä­ldrar som biologiska diton som ifrågasätt­er handläggar­es beslut när dessa går tvärt emot barnens bästa.

Till exempel finns det otaliga exempel på fall där barn placerats om från en dag till en annan för att familjehem påtalat det okloka i att tvinga barn till umgänge med föräldrar som misshandla­t och kränkt dem.

"

Sluta skicka runt omhänderta­gna barn likt vandringsp­okaler.

Exakt hur vanligt det är att barn skickas runt som biblioteks­böcker har dock varit oklart. Fram till nu. Socialstyr­elsen kan i en ny kartläggni­ng av 94 000 barn och unga födda åren 1990–2004 som varit placerade under uppväxten – antingen frivillig så kallad Sol-placering eller i enlighet med LVU - visa att av de som varit placerade under lång tid hade 60 procent, tre eller fler placerings­tillfällen. Nästan vart tionde barn hade bytt placering minst tio gånger. (Av de korttidspl­acerade – mindre än ett år – hade majoritete­n, 71 procent, bara ett placerings­tillfälle.

Kartläggni­ngen visar också att 43 procent av barnen varit placerade en gång, 24 procent två gånger och 33 procent tre gånger eller fler.

”Det är ett underbetyg, vi vill inte ha det så här, men vi jobbar på att kunna göra det bättre”, säger Marie Berlin, utredare på Socialstyr­elsen (SR 29/5).

Det är inte ett underbetyg. Det är katastrof. Var och en av de nästan 100 000 barnen är en människa, ett liv, en framtid som sätts på spel av bristen på möjlighet att höra hemma. Barn som flyttas runt misslyckas ofta i skolan, har svårt att lita på andra människor och är utsatta för en ökad risk för missbruk och psykisk ohälsa.

Socialstyr­elsens slutsats från kartläggni­ngen är att antalet placerings­tillfällen och flyttar behöver hållas nere så långt det är möjligt. Då krävs handling. Och lagändring­ar.

Omhänderta­gande har i princip alltid föregåtts av försök att hjälpa familjen och hålla den intakt. När ett omhänderta­gande väl sker måste dock samhällets huvudsakli­ga fokus ligga på barnet. Särskilt i de fall där placeringe­n drar ut på tiden.

Det är därför rimligt att bioföräldr­ars rättighete­r minskar när ett barn varit placerat under lång tid så att man förenklar beslut om uppväxtpla­cering eller adoption. Barnets trygghet och anknytning måste ses som det viktigaste. Annars kommer jojoflytta­rna att fortsätta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden