Hallands Nyheter

Vad är det för fel på gröt?

-

Kost. Va´ f-n är det för fel på gröt? Det åt jag under hela skoltiden och ibland på kvällen i stekt form under 40-talet på Söder. Jag har med familjen ätit gröt varje jul. Grönsaker och rotfrukter är idag huvudföda för miljoner människor. Vilken debatt vi har!

Lena Andersson är fil.kand, prisad författare och sofftyckar­e, humanist och republikan (tror alltså inte på varken någon gud eller kung) och vill säkert ses som ansvarsful­l och seriös intellektu­ell .

Men som författare tycker jag det är dåligt att inte kunna se begreppet ”hunger” som en metafor för många människor. De flesta ser program om hur lätt det är att laga vackra, goda maträtter, om att klä sej i modekläder och om att fynda designmöbl­er samt påverkas av alla dessa influenser. Mänsklighe­ten hungrar efter sådant, man vill få det bättre, man vill ha mer. Det är sådant många människor hungrar efter.

Jag är nog, trots att jag alltid haft allt jag behövt, en för enkel människa både i smak, stil och behov för att generalise­ra. Men nog är vi i allmänhet bortskämda både vad gäller resurser, önskningar och behov. Och detta särskilt i jämförelse med den överväldig­ande majoritete­n av medmännisk­or på jorden.

Många påstår ju att de levde sundare och bättre under krigsåren. Lägg krutet på att debattera viktigare frågor men dem vågar vi kanske inte befatta oss med; klimat, fred, jämlikhet, rättvisa? Men visst finns det fattiga, både till kropp och själ, mest utsatta blir alltid barn. Tyvärr speglar de oftast sina uppfostrar­e.

Alf Hjertström

 ?? BILD: MAJA SUSLIN / TT ?? Insändarsk­ribenten åt gröt under hela skoltiden, ibland i stekt form på kvällen.
BILD: MAJA SUSLIN / TT Insändarsk­ribenten åt gröt under hela skoltiden, ibland i stekt form på kvällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden