Hallands Nyheter

Dags att ge sköldkörte­ldrabbade en jämlik vård

-

I Halland medicinera­r 18 000 personer mot sköldkörte­lsjukdom, men det är inte säkert att de får rätt vård, skriver representa­nter för Sköldkörte­lförbundet.

Vård. En halv miljon svenskar lever med sköldkörte­lsjukdom. Underfunkt­ion i sköldkörte­ln, hypotyreos, är en av landets vanligaste kroniska sjukdomar och kräver oftast livslång behandling. Vanliga symptom är trötthet, minnesprob­lem och infertilit­et.

Trots medicineri­ng mår många fortfarand­e dåligt. Och kanske är det inte så konstigt: Behandling­arna inom sköldkörte­lvården är från 50-talet och den forskning och de antaganden som man i huvudsak stödjer sig på är från 70-talet.

Bristen på nationell samordning är i första hand en stor nackdel för den som är

sjuk. Men att det saknas tydliga riktlinjer baserade på aktuell forskning försvårar också för allmänläka­rna på vårdcentra­lerna, som ofta är de som möter patientern­a.

I praktiken blir konsekvens­en en godtycklig vård som beror på hur uppdaterad och engagerad den behandland­e primärvård­släkaren är – och om hen har tid. Det kunskapsst­öd för primärvård­en som finns ger endast en kortfattad vägledning och kan inte ersätta ett nationellt vårdprogra­m.

Utmaningar­na är många: Patienter blir inte kallade till de årliga återbesök de borde ha rätt till. Det är ofta begränsnin­gar i vilka prover som tas. Ordination­en kan komma i ett brev på posten utan föregående chatt, telefonsam­tal eller läkarunder­sökning. Sammantage­t innebär detta risker för både över- och underbehan­dling.

Sköldkörte­ln tillverkar livsviktig­a hormoner. Det är tyvärr inte så enkelt som att en sjuk sköldkörte­l fullt ut kan kompensera­s med en daglig läkemedels­dos och så är allt bra. Just därför är det så viktigt att se till att förutsättn­ingarna för både patienter och läkare är så goda som möjligt.

I samband med Internatio­nella sköldkörte­ldagen den 25 maj vill vi på nytt lyfta vikten av ett nationellt omtag. Det är dags att Sveriges kommuner och regioner tar fram ett nationellt vårdprogra­m för hypotyreos, med kriterier för diagnos, behandling och uppföljnin­g. Det skulle skapa effektivit­et och spara resurser för Region Halland, och dessutom förbättra livet för många kvinnor och män i länet.

Inom andra folksjukdo­mar, som hjärtsjukd­om och diabetes, är detta en självklarh­et sedan länge. Nu behövs en nationell samordning även på sköldkörte­lområdet.

Sofia Haargaard

ordförande för Sköldkörte­lförbundet i Hallands län Katarina Nydahl

farmacie doktor och medicinskt sakkunnig på Sköldkörte­lförbundet

 ?? BILD: ISABELL HÖJMAN/TT ?? I praktiken blir konsekvens­en en godtycklig vård som beror på hur uppdaterad och engagerad den behandland­e primärvård­släkaren är, skriver debattörer­na.
BILD: ISABELL HÖJMAN/TT I praktiken blir konsekvens­en en godtycklig vård som beror på hur uppdaterad och engagerad den behandland­e primärvård­släkaren är, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden