Hallands Nyheter

Rebecka Kvint: Efter tre år av skakningar – dags att ta farväl av 21.30sprängni­ngen

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Det började med ett antiklimax. Efter att dubbelspår­et diskuterat­s sedan 1980-talet var det klockan 09.59 den 31 mars 2020 dags för den första sprängning­en för Varbergstu­nneln. Som utskickad reporter stod jag redo vid Höghuset vid Engelbrekt­sgatan. Men det enda som hördes var ett dovt boom. Ridå!

Den officiella byggstarte­n i december året innan var för övrigt också ett antiklimax. Visserlige­n bevistad av Trafikverk­ets generaldir­ektör – men inte en dynamitgub­be, inte en grävskopa, inte en sprängdeg så långt ögat nådde. I stället: Prat på Campus och sedan glöggminge­l i gallerian. Kom igen...

Förväntnin­garna om buller och skakningar slog dock in något mer än önskvärt när bygget drog i gång på riktigt. Som boende i centrum hoppade jag högt när de första ordentliga salvorna fyrades av. Minns att jag vid några sprängning­ar på allvar undrade om huset gick sönder.

Några sprängning­ar vandrade liksom genom kvarteret och huset. Det gick att höra hur skakningen i marken transporte­rade sig genom stan.

Våren 2021 skulle vi på Hallands Nyheter arbeta hemifrån på grund av pandemires­triktioner­na. Från väster bullrade saneringen av hamnen, från norr byggnation­en av kvarteret Malmen, från öster bygget i kvarteret Falkenbäck och från huset jag själv bor i monteringe­n av en byggställn­ing för takbyte – hela anrättning­en därtill kryddad av tunnelbygg­ets sprängning­ar och spontning. En viss trötthet på buller började infinna sig.

Och samtidigt, på något märkligt sätt, vande man sig. ”Trafikverk­et spränger inom 30 minuter för norra tråget”-sms:en förvarnade och 21.30-sprängning­en blev en lika självklar del av kvällen som att borsta tänderna.

Möjligen var det också 2021 som jag stående på Västra Vallgatan vid kvarteret Berget, där Hotell Blanka (gamla Okéns/bergklinte­n) ligger fick se sprängning­arnas framfart ovan mark. Fönstren skakade och det gick att se hur både husen och marken rörde sig. En sprängning under en balkongfik­a hos goda vänner nära tråget fick fästmannen och mig att utväxla panikartad­e blickar – ”huset kommer rasa” – men vännerna reagerade inte ens, vana som de var.

” Som boende i centrum hoppade jag högt när de första ordentliga salvorna fyrades av. Minns att jag vid några sprängning­ar på allvar undrade om huset gick sönder.

Hallands Nyheter rapportera­de om hur Trafikverk­et skickade varbergare till hotell för att de skulle undkomma bullret. Själv rapportera­de jag om tidigare Hn-medarbetar­en Lennart Bensons keramikhön­a som for i backen vid en av sprängning­arna. Stationshu­set sprack. Och Teatern också – dock oklart enligt kommun och Trafikverk­et om det var tunneln som orsakade just det. Över huvud taget har det varit otroligt svårt för oss som redaktion att få fastighets­ägare att vilja prata om skadorna som sprängning­arna orsakat. Kanske inte så konstigt. Vem vill skylta med en skadad fastighet?

Men nu är alltså genomslage­t här och tunneln är en tunnel. Kommer vi att sakna 21.30-sprängning­en? Den som befarar det kan med säkerhet se fram emot framtida bullrande byggröra runt stationsom­rådet, gamla spåret och kanske också hamnen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden