Hallands Nyheter

Miljonregn över slottet när staten bildar reservat

- Mats H Ljungqvist

” Detta är en milstolpe och vi hoppas att det här blir ett av de stora flaggskepp­en bland våra naturreser­vat. Henrik Martinsson, länsstyrel­sens naturvårds­inspektör

Halland: Tjolöholm i Kungsbacka får 28 miljoner på ett bräde när länsstyrel­sen bildar naturreser­vat på godsets mark. Pengarna läggs på att bygga om Manegen till en modern restaurang för 200 gäster. I nästa steg planeras redan för ett hotell med upp till 60 rum. – Jag vet att vi kommer att få kritik, men nu händer det, säger slottets vd Patrik Olderius.

Samtliga avtal är klara och underteckn­ade för att omvandla 450 hektar av Tjolöholms marker till naturreser­vat. Planerna har funnits i minst tio år, men efter intensiva förhandlin­gar enades parterna under våren.

För Tjolöholm innebär reservatsb­ildningen 28,3 miljoner på ett bräde. Pengarna är en så kallad intrångser­sättning för att markerna skyddas från exploateri­ng, men också en välkommen injektion i slottets ekonomi.

Alla de statliga miljonerna kommer pumpas in i en om- och tillbyggna­d av Manegen. Det är en av de eftersatta byggnadern­a på området som i dag används som kafé. Målet är att bygga ut den till en fullt utrustad och modern restaurang, som kan servera uppemot 200 sittande gäster.

– De här pengarna kommer att gå rakt ner i verksamhet­en. I dag arbetar personalen på tre små kök och kan inte ta mer än 90 personer. Vi behöver bygga ut för att kunna ta emot fler gäster och större sittningar, säger Patrik Olderius.

Ungefär hälften av hela Tjolöholms omsättning i dag består av intäkter från servering, mat och dryck.

– Men där tjänar vi inga pengar. Vi behöver dra in mer pengar, och den här utbyggnade­n är ett viktigt första steg i det arbetet, säger Olderius.

Med frigjort kapital för att bygga ut restaurang­en har slottets ledning redan börjat skissa på nästa steg. Det handlar om att bygga en hotellanlä­ggning, som ska vara ”definitivt i gång inom en femårsperi­od”.

– Vi har redan en byggrätt på ytan där det gamla kostallet låg och vi för diskussion­er i ledningsgr­uppen. Det vi tänker oss är en anläggning på kanske 50–60 rum. Då skulle vi också kunna vara med och locka konferensg­äster, säger Olderius.

Tjolöholm är minst sagt omhuldat som kulturminn­e, men det innebär också att många vill bevara godsets anläggning­ar intakta. Olderius är medveten om risken att ses som en modern Bert Karlsson som gör geschäft och business på det gamla kulturminn­et.

– Förmodlige­n kommer detta med restaurang och hotell att reta upp en och annan och det kommer att kritiseras, det finns de som kommer tycka ”vad var det vi sade”. Men jag som vd har ett tydligt uppdrag från både styrelsen och politikern­a att göra detta till ett besöksmål, stärka ekonomin och minska bidragsber­oendet. Då måste vi ta de stora tagen, det är nu det händer. Och jag har styrelsen bakom mig i de här planerna, säger han.

Finns det inte en risk för konflikt i skyddad natur, och samtidigt fler besökare och fler event?

– Vi kommer aldrig ha fler event än kanske tio om året. Och att naturen skyddas innebär ju inte att den inte får brukas. Tvärtom kommer det att finnas profession­ella skötselpla­ner, det här kommer att vara viktigt för det rörliga friluftsli­vet, säger Patrik Olderius.

450 hektar motsvarar 4,5 miljoner kvadratmet­er skog och ängsmark som nu kommer att skyddas som naturreser­vat. Länsstyrel­sens naturvårds­direktör Henrik Martinsson är nöjd med att ha rott avtalet i hamn.

– Detta är en milstolpe och vi hoppas att det här blir ett av de stora flaggskepp­en bland våra naturreser­vat. Tjolöholm är redan en fantastisk kulturmilj­ö, därför känns det extra bra att vi nu kan skydda, bevara och förvalta de här naturområd­ena, säger han.

De 28,3 miljonerna i statlig intrångser­sättning betalas med all sannolikhe­t ut under året. Enligt Tjolöholms ledning är förhoppnin­gen att inleda projekteri­ngen av Manegens ombyggnad före årsskiftet.

 ?? BILD: MATS H LJUNGQVIST ?? Patrik Olderius framför Manegen, som ska byggas om och till för att bli en modern restaurang­anläggning.
BILD: MATS H LJUNGQVIST Patrik Olderius framför Manegen, som ska byggas om och till för att bli en modern restaurang­anläggning.
 ?? BILD: MATS H LJUNGQVIST ?? Här på tomten för det gamla kostallet planeras en hotellanlä­ggning med 50-60 rum.
BILD: MATS H LJUNGQVIST Här på tomten för det gamla kostallet planeras en hotellanlä­ggning med 50-60 rum.
 ?? BILD: TOBIAS SANDBLOM ?? Tjolöholm byggdes av familjen Dickson i slutet av 1800-talet, i en arkitektur­stil som ska påminna om brittiska 1600-talsslott.
BILD: TOBIAS SANDBLOM Tjolöholm byggdes av familjen Dickson i slutet av 1800-talet, i en arkitektur­stil som ska påminna om brittiska 1600-talsslott.
 ?? BILD: MATS H LJUNGQVIST ?? Tjolöholm omgärdas med mängder av kulturminn­esskydd.
BILD: MATS H LJUNGQVIST Tjolöholm omgärdas med mängder av kulturminn­esskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden