Hallands Nyheter

Ny webbplats ska hjälpa vuxna att sätta gränser

- Nils Strandahl

Halland: ”Full koll” finns där för vuxna när det kommer till ungdomar, alkohol och andra droger. Kunskap och trygghet ska leda till minskad alkoholoch drogkonsum­tion bland ungdomarna.

– Det är viktigt att säga nej, säger Alexander Mårtensson, Andts-samordnare på Länsstyrel­sen i Halland.

Landets länsstyrel­ser har i uppdrag från regeringen att samordna arbetet mot alkohol, narkotika, doping, tobak och spel (Andts-strategin) i respektive län. Nu lanseras fullkoll.nu som en del av arbetet. Den nya webbplatse­n ger tips och informatio­n till vuxna om ungdomar, alkohol och andra droger.

– Tanken med det är att föräldrar och andra vuxna ska finna stöd i hur man kan agera mot ungdomar kring frågor som rör känsliga ämnen som alkohol, narkotika, spel med mera, säger Alexander Mårtensson, Andts-samordnare på länsstyrel­sen i Halland.

– Vi stöttar bland annat att det ska vara rökfria skolgårdar och samtalsstö­d för att undvika skador i trafiken, som beror på alkohol och andra droger, säger Alexander Mårtensson.

Andts-strategin, som tagits fram av regeringen, är en central del av den nationella folkhälsop­olitiken. Insatserna ska bygga på kunskap som ständigt bör ses över och utvecklas. För att det ska funka bör samverkan mellan myndighete­r och berörda aktörer genomsyra arbetet.

” Det viktigaste med vårt arbete är att få ut budskapet, och att de vuxna pratar med ungdomarna. Alexander Mårtensson

För länsstyrel­sen i Halland är det viktigt att kommunerna och även andra aktörer tar budskapet vidare till befolkning­en. De stundande skolavslut­ningarna är ett bra tillfälle för att informera om verksamhet­en.

Enligt undersökni­ngar ska tydliga gränser från vuxna minska alkohol- och drogkonsum­tionen hos ungdomarna. Det är en av anledninga­rna till att länsstyrel­sen väljer att vända sig till de vuxna.

– Det viktigaste med vårt arbete är att få ut budskapet, och att de vuxna pratar med ungdomarna, säger Alexander Mårtensson.

 ?? BILD: LÄNSSTYREL­SEN ?? Alexander Mårtensson är Andts-samordnare på länsstyrel­sen i Halland.
BILD: LÄNSSTYREL­SEN Alexander Mårtensson är Andts-samordnare på länsstyrel­sen i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden