Hallands Nyheter

App ska förbättra migränsjuk­vården

- Johanna Hagström johanna.hagstrom@gp.se

En ny mottagning på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t ska ge Sveriges bästa migränsjuk­vård. I centrum finns en app, som hjälper patienter att kartlägga sin sjukdom.

– Vi befinner oss mitt uppe i en revolution, säger Mattias Linde, huvudvärks­specialist.

I sommar öppnar en ny migränmott­agning på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t. Mottagning­en riktar sig till alla invånare i regionen och blir digifysisk, vilket betyder att två tredjedela­r av alla patientbes­ök ska vara digitala. Den kompletter­as med en migränapp, som vem som helst kan ladda hem gratis och som redan är igång.

Både appen och mottagning­en är unika i sitt slag i Sverige. Mattias Linde, professor i neurologi och huvudvärks­specialist, menar att Västra Götalandsr­egionen tidigare ”har varit rena Tjernobyl-katastrofe­n för medborgare med migrän och annan svår huvudvärk”. Nu ska det bli ändring på det.

– Vi är mitt uppe i att skapa Sveriges bästa kompletta migränvård. Vi ska utgöra ett gott exempel, visa på hur det kan gå till och hur man kan åstadkomma oerhört mycket nytta för samhället och medborgarn­a, säger Mattias Linde.

Sofia Juhlin Swärd är digitalt ansvarig för appen och berättar att ett par tusen laddade ner den redan under de första veckorna. Planen är att nå ut till mångdubbel­t fler.

– Ungefär 15 procent av befolkning­en har migrän och två procent har kronisk migrän. Det innebär över 200 000 drabbade, bara i vår region, säger hon.

Appen hjälper patienten att kartlägga och lära sig mer om sin huvudvärk, främst genom en kalenderfu­nktion där man fyller i när man har haft migrän, hur kraftigt anfallet var och vilka mediciner man tog.

Sedan kan man visa upp informatio­nen vid vårdbesök, vilket hjälper läkaren att ställa rätt diagnos. Migränappe­n riktar sig inte bara till personer med migrän, utan till alla med huvudvärks­problemati­k.

– På sikt vill vi att man ska kunna dela informatio­nen digitalt med sin vårdgivare inför ett läkarbesök. Det kommer dock bara kunna ske inom VGR, säger Sofia Juhlin Swärd.

Tanken är att appen också ska varna för om du exempelvis tar för mycket medicin. En vanlig orsak till värk är nämligen huvudvärks­tabletter.

– Du kan alltså ha migrän som du spär på med mer huvudvärk genom överanvänd­ning av vanligt läkemedel. Det är väldigt onödigt och då kan du få en indikation i appen om det, säger Sofia Juhlin Swärd.

Appen kan ännu inte ställa diagnos, men är redan nu navet i den nya migränsats­ningen och kan i bästa fall hjälpa många redan utanför vårdappara­ten, enligt Mattias Linde.

Den innehåller mycket informatio­n om vetenskapl­igt belagda, förebyggan­de åtgärder, som konditions­träning och avslappnin­gsövningar. Appen hjälper också till att kartlägga triggerfak­torer, som utlöser migränanfa­ll och vilka mediciner som hjälper.

Hur bra mediciner finns det?

– Många av de preparat som har använts genom åren är utvecklade mot andra sjukdomar, men sedan några år har vi nya substanser som lyckas blockera den onda molekylen CGRP, som skapar inflammati­on. Där befinner vi oss mitt uppe i en revolution.

Det har varit trögt att få regionen att bekosta de nya medicinern­a, men enligt Mattias Linde har det börjat lossna nu.

– Det är en god investerin­g för samhället. En typisk patient för mig är en 35-årig kvinna som jobbar på Volvo i Torslanda. Lägger man 4 000 i månaden på att behandla hennes kroniska migrän så producerar hon otroligt mycket fler och bättre bilar.

Hur ser du på appen i framtiden?

– Drömmen är att patienten svarar på 14 frågor och så får man sin diagnos. Och att man får ge sitt samtycke till att vi samlar in anonymiser­ad data. Då skulle vi få ”big data” för att bedriva forskning om migrän och det görs ingen annanstans i Sverige.

 ?? ?? Så här kan det se ut inuti appen.
Så här kan det se ut inuti appen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden