Hallands Nyheter

En uppgörelse med dem som utnyttjar tron för att få makt

- Mikaela Blomqvist kulturnoje@hn.se

Salman Rushdie

”Segerstade­n” Översättni­ng: Amanda Svensson (Albert Bonniers förlag)

När Salman Rushdie i augusti i fjol blev föremål för en knivattack hade han nyss avslutat sin femtonde roman. Dådet hade troligtvis religiösa motiv. Rushdie lever under ju dödshot sedan 1989.

Passande nog är ”Segerstade­n” bland annat en uppgörelse med dem som använder tron för att utöva makt. Sin form lånar den från en påhittad skrift: Pampa Kampanas nyupptäckt­a 24 000 verser långa epos ”Seger och nederlag”.

Diktverket berättar om hennes nästan tvåhundraf­emtio år långa liv som i sin tur sammanfall­er med staden och imperiet Bisnagas tid. Besjälad av en gudinna låter Pampa Kampana två bröder skapa riket ur en säck med frön. Sedan tar sekler av intriger vid.

”Segerstade­n” är dock inte författad på vers utan på en mycket flyhänt och effektiv prosa, fint överförd till svenska av Amanda Svensson. Inlednings­vis slår berättaren fast att han bara återger vad som står i eposet, med syfte ”att roa och möjligen upplysa”.

Då och då bryter han in i historien för att påpeka att något bör läsas metaforisk­t eller att det finns motstridig­a källor eller att eposet i vissa passager blivit allt för långrandig­t: ”Såhär långt kommen i berättelse­n gör Pampa Kampana en utvikning om hästars lojala natur”.

Läsaren vaknar till och påminns om att detta är en berättelse som också vore möjlig att skriva på annat sätt. ”Jomen visst!” inleds ett kapitel.

Så är berättande­t också romanens huvudtema. I Bisnagas begynnelse används det för att skapa ordning. Det råder kaos bland de ur frön nyfödda men fullvuxna människorn­a i staden, tills Pampa Kampana viskar en historia om ursprung i örat på var och en.

Först med minnen inom sig förmår de leva civilisera­t. Senare används berättelse­n för att beljuga Pampa Kampana. Hon tillbringa­r decennier i exil och en annan historia skrivs av de som just då styr.

Vid ett annat tillfälle konstatera­r berättaren att: ”Allting var ett tecken, och tecknen kunde tolkas på olika vis, och bara slagfältet – bara ren råstyrka – kunde slå fast vilken version som var sannast”.

Det är en nedslående tanke. Fast ”Segerstade­n” utgör i sig ett bevis för berättande­ts kraft. Boken innehåller talande fåglar såväl som förtrollad­e skogar, men likväl har Bisnaga en verklig förebild. Idén till romanen fick Rushdie när han i södra Indien besökte ruinerna av riket Vijayanaga­ra som grundades 1336. Imperiet var framståend­e och präglades av religiös pluralism.

I ”Segerstade­n” framhålls gång på gång hur kulturer blomstrar och faller och blomstrar igen. Det långsträck­ta perspektiv­et underkänne­r tanken om det eviga framsteget.

Just därför kan jag tycka att Bisnaga passar allt för väl in i vår egen tid. Många av de reformer Pampa Kampana vill genomdriva skulle få riket att likna en modern europeisk nation. Går det inte att tänka sig något bättre?

Pampa Kampana själv beskrivs genomgåend­e som en ädel, feministis­k hjältinna och hennes tre döttrar likaså. Samtliga personer i ”Segerstade­n” som beter sig elakt, klantigt eller löjligt är i gengäld män. Kanske kan denna glorifieri­ng av kvinnan ursäktas med att berättaren enbart återger det Pampa Kampana har skrivit.

När hon låter förskjuta sina tre söner medan de ännu är pojkar kommentera­r han: ”Det är svårt att inte lägga märke till att Pampa Kampana, då hon skriver om dessa avgörande plågsamma händelser i sin bok, gör det utan några spår av känslor”.

Försiktigt underminer­as matriarken­s ord. Hade det gjorts vid fler tillfällen skulle ”Segerstade­n” ha varit en ännu bättre bok. Även västerländ­ska läsare förtjänar att utmanas.

Samtliga personer i ”Segerstade­n” som beter sig elakt, klantigt eller löjligt är i gengäld män.

 ?? BILD: RACHEL ELIZA GRIFFITHS ?? Salman Rushdie föddes 1947 i Bombay och blev världskänd genom romaner som ”Satansvers­erna” (1989). Nyligen fick han pris för ”århundrade­ts mod” på den amerikansk­a Pen-galan i New York.
BILD: RACHEL ELIZA GRIFFITHS Salman Rushdie föddes 1947 i Bombay och blev världskänd genom romaner som ”Satansvers­erna” (1989). Nyligen fick han pris för ”århundrade­ts mod” på den amerikansk­a Pen-galan i New York.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden