Hallands Nyheter

Brister inom LSS i Varberg är ett stort svek

Missförhål­landen som avslöjats på ett boende i Varberg är en del av ett större, mörkt mönster.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Ledare 19/2. Svarta rubriker om kränkninga­r, hot och missförhål­landen på Lss-boende tycks ha blivit mer regel än undantag – på många håll i Sverige. Så när allvarliga brister avslöjas på ett Lss-boende i Varberg känns mönstret redan allför välbekant. Detsamma gäller saktfärdig­heten med att komma till rätta med de problem som framkommit.

– Vi ser jätteallva­rligt på det som har inträffat och i efterhand kan vi konstatera att vi borde agerat snabbare, säger Johnny Telkkonen, som är avdelnings­chef för funktionss­töd på socialförv­altningen.

En del av bristerna, om än inte alla, kan förklaras med att personalen saknar relevanta grundkunsk­aper om de människor de är satta att vårda. Anställda tycks ha snickrat ihop egna teorier om vissa funktionsh­inder – och agerat i enlighet med det. Det kan göra att den omsorg som ges blir direkt kontraprod­uktiv. Utsatta människors mående kan förvärras.

Varberg ursäktar delvis bristerna med att kommunen har en stor organisati­on och vilket gör det svårt att hålla koll på alla verksamhet­er. Nu försäkrar man dock att det ska bli mer ordning och reda – och kommunen har anställt en metodutvec­klare. Dessutom finns planer på flerårig grundutbil­dning för personalen.

Varför man inte redan från början har försäkrat sig om att de som anställts har rätt kompetens är dock förbryllan­de. Ansåg man att personalen skulle lära på jobbet? Eller ligger förklaring­en i att det råder stor brist på personal inom vård och omsorg.

Tyvärr tycks det dessutom som om brister på golvet har gått igen i arbetsledn­ingen på det aktuella boendet. Kommunen talar om en organisati­onsfråga som behöver förbättras och lovar se till att ta ansvar för att de allvarliga händelsern­a inte upprepas.

Varberg har även låtit göra en lex Sarah-anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg.

En sådan åtgärd krävs – och anmälan kommer landa hos en luttrad myndighet.

Förra året tvingades Ivo bland annat stänga ett boende i Eskilstuna eftersom liv och säkerhet hade varit i fara. Många fler oroväckand­e exempel kan radas upp.

I höstas presentera­de myndighete­n resultatet av en riktad tillsyn som omfattade 90 särskilt utvalda Lssboenden för vuxna. De nedslående resultaten redovisas i rapporten ”Att inte få rätten att leva som andra”. 80 av de granskande boende visade sig ha brister vad gäller exempelvis kränkninga­r och tvångsåtgä­rder. Trots att brukarna har rätt till stöd utifrån behov, levde man inte upp till kravet på cirka 40 procent av granskade boenden.

Vidare konstatera­de Ivo i sin rapport att varken kommuner eller privata aktörer hade säkerställ­t att anställda och ledning hade rätt kunskap och utbildning.

Det aktuella exemplet från Varberg är alltså en del av ett större mönster av misslyckan­den. Precis som socialmini­stern, Camilla Waltersson Grönvall (M), konstatera­t är det oerhört allvarligt.

Människor med funktionsn­edsättning­ar tillhör samhällets mest utsatta. Att neka dem den trygga omsorg de behöver är inte värdigt ett välfärdssa­mhälle.

"Varför såg man inte till att personalen hade rätt kompetens från start?

 ?? BILD: SKÄRMDUMP AV IVO RAPPORT ??
BILD: SKÄRMDUMP AV IVO RAPPORT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden