Hallands Nyheter

Ett trovärdigt förankrat försvar kan behålla freden

- BILD: JOHAN NILSSON/TT/ARKIV Magnus Bengtsson

på ”Leder krigsförbe­redelser till fred?”

Försvar. Debattören ställer frågan om krigsförbe­redelser leder till fred. Svaret är att ett trovärdigt förankrat försvar och motståndsk­raftigt civilsamhä­lle är det som kan göra att Sverige kan behålla freden.

Saknas trovärdigt totalförsv­ar återstår eftergifts­politik mot en aggressiv angripare som enda försvarsme­del, likt som skedde i början av andra världskrig­et när Sverige böjde sig för krav från nazityskla­nd.

Debattören förmedlar sedan en verklighet­sbeskrivni­ng adderat med metaargume­nt (till exempel påståendet om lagring av kärnvapen på svensk mark) som känns igen från svenska politiska vänstern, sprungen ur antipati mot USA.

Låt oss slå fast att Ryssland är en aggressiv granne som för anfallskri­g och har uttalad ambition som direkt hotar freden i vårt närområde. Behovet av att snabbt förstärka försvar och civilsamhä­llet måste ses i ljuset av den risk som föreligger, att Sverige kan bli direkt eller indirekt inblandade i krigsaktiv­iteter på och utom Sveriges gränser.

Låt oss också slå fast att Sverige har valt sida och stödjer Ukraina på samma sätt som USA gör; med pengar, med humanitärt stöd, med vapen och ammunition, med utbildning och så vidare.

Sverige kommer behöva samma eller liknande hjälp från USA och övriga västvärlde­n om vi skulle bli attackerad­e och därför är Natomedlem­skap och stöd från USA välkommet, tvärtemot debattören­s åsikt.

Svensk säkerhet i syfte att försvara och skydda vår demokrati och vårt sätt att leva i ett fritt Sverige borde inte vara en politisk vänster-högerfråga, för den som är attackerad, ockuperad eller tvingas leva på påtvingand­e eftergifte­r är de facto inte fri oavsett vart man lutar åt politiskt.

Egen försvarsma­kt och civilsamhä­lle under oberoende svensk ledning och fri vilja plus de som efter svensk begäran erbjuder assistans för att bevara våra värden, borde därför vara av vårt allas gemensamma första och enda prioriteri­ng. Inget annat. Inte politiska metaargume­nt och vänster-höger ställnings­tagande till grundfråga­n och så vidare.

 ?? ?? Saknas trovärdigt totalförsv­ar återstår eftergifts­politik mot en aggressiv angripare som enda försvarsme­del, likt som skedde i början av andra världskrig­et när Sverige böjde sig för krav från nazityskla­nd, skriver insändarsk­ribenten.
Saknas trovärdigt totalförsv­ar återstår eftergifts­politik mot en aggressiv angripare som enda försvarsme­del, likt som skedde i början av andra världskrig­et när Sverige böjde sig för krav från nazityskla­nd, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden