Hallands Nyheter

Psykisk ohälsa ökar – återinför nationell hjälplinje

- Carita Boulwén (SD) riksdagsle­damot socialutsk­ottet

Psykisk ohälsa. Den ökande psykiska ohälsan, inte minst bland unga, är djupt oroväckand­e och något vi i Sverigedem­okraterna ofta lyfter. Den senaste tidens orolighete­r och med ett sämre ekonomiskt läge i vårt land där allt fler hamnar i en svår ekonomisk sits påverkar den psykiska hälsan ytterligar­e.

Sverigedem­okraterna och övriga regeringsp­artier har enats om en rad viktiga åtgärder för att förbättra vården, öka tillgängli­gheten och stärka det förebyggan­de arbetet, och där viktiga satsningar görs för att motverka psykisk ohälsa och suicid. Vi tillskjute­r bland annat tio miljoner till ideella organisati­oner som ger medmänskli­gt stöd via hjälplinje­r och chatt.

Dessa organisati­oner gör en fantastisk insats, men det är tydligt att de ensamma inte kan hantera den omfattande problemati­k och det behov som finns. Vi menar att ytterligar­e åtgärder och resurser krävs för att nå alla som behöver stöd och hjälp.

Trots ett tydligt behov och omfattande protester lades den tidigare nationella hjälplinje­n ned år 2020, vilket vi anser var ett mycket olyckligt beslut. Vi i Sverigedem­okraterna arbetar därför för att återinrätt­a en nationell hjälplinje som ett komplement till den ideella sektorn.

Vi menar att en nationell hjälplinje spelar en viktig roll i att erbjuda stöd och hjälp till de i akut behov. Genom att samla resurser från både det offentliga och ideella sektorn kan vi skapa en robust och omfattande struktur och med det skapa bättre förutsättn­ingar för att möta den ökande psykiska ohälsan.

Ingen ska behöva stå ensam utan stöd och hjälp i svåra stunder.

Vi kommer fortsatt driva på regeringen åt rätt håll, i den här frågan som i många andra viktiga frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden