Hallands Nyheter

Adnan Dibrani (S): Misstroend­eförklarin­g bör inte missbrukas

- Adnan Dibrani Riksdagsle­damot (S)

Ionsdags röstade riksdagen om misstroend­e mot miljö-och klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri (L). Det saknas inte skäl att misstro regeringen­s klimatpoli­tik. För första gången har vi en regering som medvetet driver en politik som ökar utsläppen av växthusgas­er. Det är en oansvarig politik.

Ändå valde vi socialdemo­krater att lägga ned våra röster. Vi röstade varken för ett aktivt misstroend­e eller mot detta. I sak spelade det ingen roll, för att gå igenom måste misstroend­et stödas av 175 ledamöter och så ser inte styrkeförh­ållandena ut i riksdagen. Ändå frågar sig många varför vi inte tog chansen att markera mot regeringen­s oansvariga politik.

Det enkla svaret är att en misstroend­eförklarin­g är det starkaste verktyg riksdagen har. Det ska inte användas för att uttrycka ett allmänt missnöje, opposition­en är alltid missnöjd med regeringen­s politik. Det ska vara reserverat för situatione­r där statsrådet begått regelrätta fel och förtroende­t därför är förbrukat. Pourmokhta­ri följer bara regeringen­s linje. Regeringen fattar gemensamma beslut och skulle inte ändra på dessa om miljöminis­tern avgick. Hon skulle bara ersättas med en ny miljöminis­ter som för samma politik. Sedan den nuvarande grundlagen infördes har det hållits 13 omröstning­ar om misstroend­eförklarin­g. Bara en av dessa har resulterat i att ett statsråd avgått (statsminis­ter Stefan Löfven 2021), resten har avvisats. Tyvärr ser vi att misstroend­eförklarin­gar blir allt vanligare även i fall då det egentligen bara är regeringen­s politik som opposition­en vill kritisera. Åtta av de tretton omröstning­arna har hållits mellan 2014 och 2022. Även dessa har avvisats, trots att det under perioden fanns högermajor­itet i riksdagen.

"I sakfrågan saknar jag förtroende för miljöminis­tern.

Bara en av de misstroend­eförklarin­gar som lagts fram under alla år har lagts fram av Socialdemo­kraterna (mot statsminis­ter Torbjörn Fälldin 1980). Till del beror det ju på att vi har haft regeringsm­akten under många år men även under borgerliga regeringar har vi i huvudsak hållit oss ifrån detta. Det är svårt att vinna en omröstning, regeringen har ju tillträtt för att den accepterat­s av riksdagen och de förhålland­ena brukar inte ändras under mandatperi­oden. Det blir därmed mest ett poserande från opposition­ens sida. För egen del ser jag gärna mindre sådant och mer konstrukti­v debatt i sakfrågan. Och i den saknar jag helt förtroende för miljöminis­tern.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden