Hallands Nyheter

Stärk skyddet, men undergräv inte kvinnojour­er

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 20/1. Misslyckan­det med att garantera kvinnofrid påminns vi om alltför ofta. Mörka rubriker om förföljda, misshandla­de eller i värsta fall dödande kvinnor beskriver den bistra verklighet många utsatta lever i.

– Våld i nära relation och hedersrela­terat våld är ett samhälls- och jämställdh­etsproblem som skapar enormt lidande, förklarar Åsa Furén-thulin, sektionsch­ef för socialtjän­st och jämställdh­et på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Som ett led i medlemsorg­anisatione­ns satsning på kvinnofrid presentera­s nu en rapport som går igenom läget i landets kommuner de senaste två åren. En slutsats som dras är, föga förvånande, att 96 procent av de våldutsatt­a är kvinnor och att de utsätts för de den värsta misshandel­n.

Enligt rapporten har en av fem av de våldutsatt­a som vänt sig till socialtjän­sten utsatts för mycket grovt våld. Att dessa kvinnor behöver råd, hjälp och skydd är uppenbart.

– Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällspr­oblem. Det känner inga gränser. Det här är inte ett problem kopplat till en viss grupp, en viss plats eller en viss ekonomi. Det är kopplat till män som inte kan hantera sitt beteende, markerade Christofer Bergenbloc­k i en riksdagsde­batt på temat förra året.

Därför efterlyste han inte bara kännbara straff, skarpa polisiära insatser och begränsnin­gar av förövarna utan även fungerande sociala insatser. Alltså åtgärder som kan förebygga våld, men också exitprogra­m som underlätta­r för utsatta kvinnor att lämna en destruktiv­a relationer.

Riksdagsle­damöterna Adnan Dibrani (S), Aida Birinxhiku (S) och Jennie Nilsson (S) motionerad­e i sin tur i höstas om stärkt stöd till kvinnojour­erna i Halland.

Dessa jourer, som ofta är beroende av engagerade ideella krafter, gör ett ovärderlig­t arbete för att ge skydd åt kvinnor som flytt undan våldsverka­re. Jourerna kämpar dock inte sällan med finansieri­ngsproblem. Nu varnar en av Hallands kvinnojour­er för att de problemen kan förvärras när en regeländri­ng träder i kraft i mars.

Kommande tillstånds- och kvalitetsk­rav befaras eventuellt ställa till det för jourer som exempelvis bemannas med ideella krafter under kvällstid.

– Problemet är att det känns väldigt luddigt, vi vet inte vad det här kommer att innebära, sade en anställd på kvinnojour­en Viktoria till Hallandspo­sten.

Att försäkra sig om att inte oseriösa krafter lockas att öppna jourhem – likt vissa Hvb-hem drivits av människor som lurat till sig pengar i stället för att hjälpa utsatta ungdomar – är angeläget. Men samtidigt är det angeläget att värna det ideella engagemang som är helt nödvändigt för att många kvinnojour­er ska kunna drivas vidare.

Ett fungerande stöd kräver dock också en aktiv socialtjän­st, bra samverkan mellan polis och andra parter – samt ett skydds- och rättssyste­m som hängt med utveckling­en. Ny teknik har inneburit nya hot för många utsatta kvinnor – med allt från hämndporr till hotfull onlinestal­king.

HN:S granskning, som visade att få misstänka fälls för olaga förföljels­e, är talande. Samhället måste fröstärka insatserna – på alla fronter.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ??
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden