Hallands Nyheter

Allt större klumpar i den blåbruna Kd-soppan

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 20/1. Redan i höstas spekulerad­e ledarsidan om att Sara Skyttedal skulle bli nästa kristdemok­rat att lämna för SD – efter att partikamra­ten David Lega först utklassat henne i första ronden i maktkampen om förstaplat­sen på Eu-vallistan.

Nu tycks det som om HN blev sannspådda. Sara Skyttedal förefaller har varit precis så snabb i vändningar­na som befarat. Hon knockade helt ut sig själv från den förstaplat­s som partiledni­ngen gav henne efter andra ronden.

Det betyder dock inte att den bäst lämpade, den kloke och erfarne David Lega, återtar den plats medlemmarn­a ville se honom på. Han tackar vänligt men bestämt nej. Kanske har han helt enkelt fått nog av ett parti som på senare tid gjort sig mer känt för bisarr intern dramatik än politik?

Så vad göra? Uppenbarli­gen tyckte sig Ebba Busch ha fått en snilleblix­t inför rond 3.

Hon gjorde processen kort med Sara Skyttedal – som straff för att hon paktat med SD. Som ersättare lanserar man i stället en (tidigare) M-kändis.

Det nya namnet på Kd-listan är en medieperso­nlighet som lämnade opinionsjo­urnalistik­en för Moderatern­a – om än för att sedan återkomma i mediesfäre­n i en annan roll.

Nytt toppnamn på listan är alltså Alice Teodorescu Måwe.

Det är en rekryterin­g av en konservati­v röst som kanske är mindre förvånande än när debattören utsågs till chef för en tidigare sociallibe­ral ledarsida. I fråga om de varma relationer­na till SD tågar toppnamnet exempelvis i takt med partiet – vilket underströk­s på den snabbinkal­lade presskonfe­rensen.

Att rekrytera ett ansikte ”känt från tv” är förvisso ett gammalt knep som KD lyckats med förr – tills Lars Adaktusson tog bakdörren ut. Men i det här läget ger draget snarare ett intryck av desperatio­n än en genomtänkt satsning.

Väljarna har skäl att fråga sig om det är de moderata idéer som hon nyss var med om att mejsla fram, som Alice Teodoescu Måwe kommer att bygga sin valplattfo­rm på. Eller är skillnaden redan så obetydlig mellan Tidöpartie­rna att en sammanslag­ning är nära förstående?

KD jobbar i alla fall bra på att utplåna sig självt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden