Hallands Nyheter

Vem har i uppgift att granska socialtjän­stens arbete?

-

Samhälle. Är kritiken mot socialtjän­sten helt obefogad eller sker omhänderta­gande på vaga grunder. Tv-programmet Kalla fakta presentera­de en undersökni­ng där ostraffade ungdomar som löpte risk att bli kriminella omhänderto­gs och placerades till höga kostnader i samhällets omsorg. Det framkom att resultatet blev det motsatta och de omhänderta­gna i många fall begick grövre brott och fler brott än den undersökta gruppen gjorde tidigare.

Slutsatsen blev att gruppen omhänderta­gna i samhällets vård blev mer kriminella än innan de omhänderto­gs. Ansvarig minister hävdar ändå att det är rätt att öka samhällets omhänderta­gande och att det är ett sätt att skydda ungdomarna från brott.

I detta fall är ju kritiken mot socialtjän­sten befogad då man inte säkerställ­er att omhänderta­gandet får den effekt som förväntas. Det är ett stort ingrepp som LVU innebär i en familj där samhället övertar vårdnadsha­varnas roll för att skydda och skapa trygghet för ungdomar på glid in i kriminalit­et.

Att ifrågasätt­a socialtjän­sten är ju farligt och betraktas som ett terrorista­ngrepp som genast kopplas till islamism. Men hur är det med rättssäker­heten och hur kan man granska socialtjän­sten och de insatser som görs eller nonchalera­s? Kan bristen på insyn och kontroll bidra till att hoten mot socialtjän­sten ökar? Har socialtjän­sten ensamrätt att tolka lagstiftni­ng speciellt för barn och ungdomar som är en speciellt utsatt grupp?

Vem är det som granskar socialtjän­sten och deras insatser eller brist på insatser eller är det en verksamhet som skyddas av en sekretess diktatur för att skydda en ansträngd budget? Rättssäker­het?

 ?? BILD: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV ?? Det är ett stort ingrepp som LVU innebär i en familj där samhället övertar vårdnadsha­varnas roll, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: GORM KALLESTAD/TT/ARKIV Det är ett stort ingrepp som LVU innebär i en familj där samhället övertar vårdnadsha­varnas roll, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden