Hallands Nyheter

Socialnämn­den segregerar folk

- Sven-olof Svenheden Ledamot i styrelsen för FUB i Varberg och anhörig

Målet är att leva som andra enligt LSS, skriver Sven-olof Svenheden, FUB Varberg.

Samhälle. Socialnämn­den har beslutat att omvandla Fogdevägen­s särskilda boende till bostad med särskild service i form av två separata gruppbostä­der. Det blir så fel.

En Lss-bostad kan enligt LSS vara inrymd i en villa eller i ett radhus eller bestå av en eller flera lägenheter i ett bostadshus. Fogdevägen 1 fyller inte något av dessa krav.

Det man erbjuder tolv personer, som söker Lss-bostad, är lägenheter i en del av ett äldreboend­e, Storegårde­n, Fogdevägen 1, Tvååker.

Målet är att leva som andra enligt LSS. (Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade.) En Lss-bostad byggd enligt Lss-bestämmels­er är det närmaste man kan komma när det gäller att leva som andra. En lägenhet i ett äldreboend­e är segregeran­de. Äldreboend­e är inte för unga människor, som varken är sjuka eller gamla. För dessa personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning finns stöd i LSS hur man ska bygga. Socialnämn­den borde följa LSS. Då riskerar man inte att segregera. Den grupp vi värnar om skall även i fortsättni­ngen bo mitt ibland oss. Vara en naturlig del av samhället. Inte ställas utanför. Inte segregeras. Det handlar om vår människosy­n. Om människors lika värde. Om respekt för varandra.

Hur länge ska vi inom

FUB behöva fortsätta att påtala detta?

Socialnämn­den var inte enig i sitt beslut. Sex ledamöter, S, C och 24:7 röstade mot. Tack! Visste ni sju ledamöter inom M, SD, L och KD och som står bakom beslutet, att det får dessa segregeran­de konsekvens­er? Ert beslut sätter stopp för den fina integrerad­e utveckling, som vi haft fram till i dag.

Har ni läst era partiprogr­am?

M - ”LSS ska underlätta för de som omfattas av lagen att få ett bra liv med hög livskvalit­é.”

SD - ”Varje människa har ett grundlägga­nde och okränkbart värde och varje människa har rätt till frihet, självbestä­mmande … förutsättn­ingar som krävs för att kunna leva ett värdigt liv.”

L – ”Det är viktigt att slå vakt om målet i LSS att personer med omfattande funktionsn­edsättning­ar ska kunna leva ett liv som andra och uppnå goda levnadsvil­lkor.”

KD – ”Människor med funktionsh­inder riskerar att i olika sammanhang bli negativt särbehandl­ade. Detta är diskrimine­ring och kan aldrig tolereras.”

Ert beslut påverkar också oss som anhöriga. Det påverkar oss som familj.

Det finns alltid möjlighet för er att ompröva socialnämn­dens beslut!

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? Socialnämn­den har beslutat att omvandla Fogdevägen­s särskilda boende till bostad med särskild service i form av två separata gruppbostä­der.
BILD: HN/ARKIV Socialnämn­den har beslutat att omvandla Fogdevägen­s särskilda boende till bostad med särskild service i form av två separata gruppbostä­der.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden