Hallands Nyheter

Att ropa vargen kommer – om hysterisk info

-

Att beredskap alltid skall råda är en självklarh­et men att hysteriskt skrika ut att faran är överhängan­de är korkat, skriver Thord Erasmie.

Politik. Den 27 augusti 1939 klockan 13.45 höll statsminis­ter Per Albin Hansson ett tal på Skansen. Han talade om den storkonfli­kt som nalkades och om vikten av att vara beredd. Per avslutade med orden ”vår beredskap är god”.

Statsminis­terns tunga blev sannolik svart, för han visste att beredskape­n var urusel, det svenska försvaret hade reducerats under 20- och 30-talen, så i själva verket hade Sverige varit en munsbit för Tyskland eller Sovjetunio­nen.

Men Per Albin Hansson ville inte skrämma det svenska folket. Under hela perioden fram till 1945 hade Sverige en samlingsre­gering, vars ambition var att hålla Sverige utanför kriget. Regeringen var mycket återhållsa­m i att informera om den krigsrisk som förelåg.

Redan den 1 december, 1939, blev det skarpt läge när Sovjet anföll Finland. Jag var sju år och hade just börjat skolan. Min far som senare kom att tjänstgöra som befäl i ett vaktkompan­i vid norska gränsen, var upprörd men startade omedelbart insamling för Finland ”Finlands sak är vår”.

I min familj gjorde pappa beredskaps­tjänst, min mor var aktiv i Röda Korset och jag själv gick in i hemvärnet, 1944, vid tolv års ålder som ”stafett” vilket innebar att jag skulle springa med meddelande­n. Vapen fick jag inte bära men den lokale hemvärnsch­efen struntade i reglerna och jag tilldelade­s en Mauser, för att försvara landet, om tysken kom.

Det var vid många tillfällen som läget var kritiskt för att Sverige skulle dras in i det stora kriget, som när Danmark och Norge ockuperade­s i april 1940 eller när Tyskland angrep Sovjetunio­nen i juni 1941. Då begärde Tyskland att få föra soldater genom Sverige till Finland. Efter stor vånda i regeringen gav man efter.

Säkert var de flesta svenskar medvetna om krigsfaran, men regeringen­s budskap till folket var återhållsa­mt och sansat och folket förberedde sig för det värsta utan att gripas av panik.

Detta kan man inte säga om vår nuvarande regering. I rikskonfer­ensen Folk och Försvar som nyligen avslutades i Sälen framträdde statsminis­tern, ÖB och ministern för säkerhetsf­rågor och med bistra miner förklarade hur allvarligt läget var. Även om de inte direkt sade att krig var nära föreståend­e var andemening­en att sannolikhe­ten för krig med Sverige inblandat var stor.

Resultatet av dessa gruvliga olycksprof­etior har blivit att många blivit rädda. Barn som ser krigets härjning i Ukraina och Gaza gråter när de hör att krig kan väntas i Sverige.

Jag finner regeringen­s betoning av krigsfaran för Sverige som synnerlige­n oklok. Att beredskap alltid skall råda är en självklarh­et men att hysteriskt skrika ut att faran är överhängan­de är korkat.

Jag är politiskt intressera­d och har under mitt långa liv, 91 år, upplevt många kriser och varit djupt engagerad, till exempel Sovjets anfall på Ungern 1956 och invasionen av Tjeckoslov­akien 1968.

Sannolikt vill Putin återskapa ett nytt Sovjetunio­nen men med de fakta som föreligger, är det ytterst osannolikt att vårt land skulle angripas. Om, jag betonar, om Sverige skulle angripas av Ryssland, torde först Baltikum och Finland beröras. Även om vi ännu inte är med i Nato skulle USA med Natos medlemslän­der ingripa till Sveriges försvar. I ett sådant scenario förlorar Ryssland.

Jag tror inte Vladimir Vladimirov­itj Putin om något gott, men han är smart och realpoliti­ker. Säkert har Putin tagit del av konferense­n Folk och Försvar och med ett brett leende i samtal med utrikesmin­ister Sergej Viktorovit­j Lavrov kommentera­t de ”glupyye shvedy” (dumma svenskarna). Thord Erasmie

 ?? BILD: TT/ARKIV ?? Statsminis­ter Per Albin Hansson ville inte skrämma det svenska folket, skriver debattören. Bilden är från ett första maj-tal 1941.
BILD: TT/ARKIV Statsminis­ter Per Albin Hansson ville inte skrämma det svenska folket, skriver debattören. Bilden är från ett första maj-tal 1941.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden