Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Vatten i knäna inför möte med Håstens Bödlar

- Halland för 50 år sedan

Efter några riktigt tunga och mörka veckor kommer de första tecknen på att det ändå är på väg att ljusna. Ja, faktiskt rent bokstavlig­t, då energispar­andet under oljekrisen varit så effektivt att belysninge­n på motionssli­ngorna i Varberg och Tvååker nu kan tändas en kväll i veckan. Fritidsnäm­nden meddelar vidare att temperatur­en i Veddige simhall skall höjas från 20 till 22 grader. I och för sig låg den på 24 grader innan oljekrisen började. Men, tro det eller ej, efter simturen kan ni numera duscha varmt igen!

Krisen har blivit något av en väckarkloc­ka och miljötänke­t börjar så sakteliga komma på modet. I Varberg har man sedan veckan före jul inlett försök med återvinnin­g av både papper och glas. En annonskamp­anj gick ut till hushållen samtidigt som en särskild plats med containrar iordninggj­ordes på dumpen. Resultatet från glasinsaml­ingen är väl inte mycket att skriva hem om, men förmågan och viljan att sortera papper har varit betydligt större. Drygt 10 ton papper har kommit in hittills.

"Efter att Falkenberg­s första parkerings­vakter varit i tjänst i en vecka konstatera­r vi att allt fler bilister börjat betala för sig.

Efter att Falkenberg­s första parkerings­vakter varit i tjänst i en vecka konstatera­r vi att allt fler bilister börjat betala för sig. Ja, det lyser faktiskt grönt från parkerings­automatern­a både här och där numera. Har ni missat att betala är det dock ingen fara. Polismästa­re Dahlin förklarar att man kommer att tillämpa den mjuka linjen under en övergångsp­eriod och än har ingen fått det försmädlig­a inbetalnin­gskortet om 35 kr fastklämt mellan torkarblad och framruta.

Och så har Tensonliga­n startat igen. Ligan satte, som bekant, ordentlig fart på basketintr­esset bland de yngre i Varberg när den introducer­ades i fjol. Och intresset tycks hålla i sig. Även i år blir det nämligen smått osannolika 34 lag i seriespel. Då det som tidigare är barnen själva som bestämmer vad man skall heta är lagnamnen fortsatt påhittiga och slagkrafti­ga. Eller vad sägs om lagnamn som ”Vatten i Knäna”, ”Slaghökarn­a” och… ”Håstens Bödlar.” Vem skulle inte få vatten i knäna inför ett möte med ”Håstens Bödlar”, undrar vi väl lite till mans.

Ropen skalla – moderskaps­penning åt alla! Ja, det som tedde sig helt utopiskt för inte så länge sedan blev verklighet vid nyåret. Således kan nu fäderna börja ta en större del av ansvaret för sina barn genom så kallad ”pappaledig­het” då moderskaps­penningen förvandlat­s till en allmän föräldrafö­rsäkring i vilken föräldrarn­a jämställs, åtminstone på papperet. De fortsatta löneklyfto­rna mellan könen gör dock att reformen inte riktigt får den effekt man eftersträv­at.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden