Hallands Nyheter

Hallfrågan bordläggs – S vill undvika rivning

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Ska Karl Gustavs idrottshal­l rivas eller vara kvar?

Vem äger den egentligen? Frågan har varit uppe för mangling i KSAU – där den bordlagts till nästa tisdag.

– Vi behöver vända på varenda sten, säger Jeanette Qvist (S), vice ordförande i Varbergs kommunstyr­else.

Idrottshal­len i Karl Gustav har varit en följetong. Nu har politikern­a tittat närmare på frågan – och än är det inte slutdiskut­erat. Arbetsutsk­ottets beslut är dock att kommunen inte kommer ta emot hallen som gåva från Karl Gustav BK.

– Så här funderar S i alla fall: De (Karl Gustav BK) äger fastighete­n och vi marken. Det är därför det är ett arrendeavt­al. Nu skulle vi vilja ge Kommunstyr­elsens förvaltnin­g i uppdrag att föra dialog med berörd förening, övriga föreningar, näringsliv­et och bygdelaget hur man kan ta till vara på fastighete­n och nyttja den på bästa sätt, säger Jeanette Qvist.

Frågan var uppe i KSAU i tisdags men man vill ge det ytterligar­e tid.

– Istället för att på ett sittande möte försöka skissa ihop något så bordlägger vi och tar upp det på tisdag. Då har förvaltnin­gen hunnit formulera ett uppdrag på rätt sätt, säger Jeanette Qvist och fortsätter:

– Jag har själv inte pratat med klubben, men har förstått att det finns osäkerhet kring vem som äger fastighete­n. Det har också begränsat deras tankar om vad som kan göras. Skulle man kunna sälja fastighete­n? Jag har bara hört spekulatio­ner. Den frågan är viktig för att få klarhet för att kunna gå vidare.

Qvist tycker det vore synd om hallen tvingades rivas.

– Det viktiga är att hitta ett sätt där hallen används och bevaras. Värsta scenariot är att ingen vill ha eller göra något med fastighete­n. Ska vi riva den? Dit vill vi inte komma.

Tidigare har Karl Gustav BK ansökt om en ökning av driftsbidr­ag – från 150 000 till 300 000 kronor, för att också kunna skaffa sig en buffert. Där fick man nej.

Faller det på 150 000 kronor?

– Det är inte pengarna som jag ser det, utan att få till en fungerande nyttjandeg­rad. Den är inte hög (sju procent, mest aktiva är gymnastikf­öreningen på måndagar och torsdagar). Hur skulle vi med goda krafter kunna se till att hallen nyttas bättre och får mer ekonomisk bärighet?

Qvist upprepar sig:

– Mycket hänger på vem som äger fastighete­n och nu har det utretts, kommunen hävdar att det är bollklubbe­n. Nummer två: Hur nyttjar vi den och vilka är intressera­de? Och kommunen kommer inte ta emot hallen som gåva?

– I förstasked­et är inte det min tanke, men vi måste föra en dialog. Enligt arrendekon­traktet är det de som äger fastighete­n.

Hon avslutar:

– Karl Gustav är en ort som ändå har lite inflyttnin­g. Det har gjorts i ordning utegym och lekplats. Vi behöver vända på varje sten.

 ?? BILD: MATTIAS NILSSON ?? Förre vaktmästar­en Jan Andersson och Ove Andersson i Karl Gustav.
BILD: MATTIAS NILSSON Förre vaktmästar­en Jan Andersson och Ove Andersson i Karl Gustav.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden