Hallands Nyheter

Ida Hawerman kliver fram när syrran är borta

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Sandra Hawermans exit från Warberg IC lämnar ett stort tomrum efter sig. Den som är närmast att fylla det är lillasyste­r Ida, som ska göra allt som står i hennes makt för att överträffa syrran och hennes Thoréngrup­pen på söndag. – Jag tror att hon är mer nervös för den matchen än vad jag är, säger Ida.

Det är kanske framförall­t de offensiva kvalitéern­a som utmärker Ida Hawerman som en stor innebandyt­alang, men det var två defensiva situatione­r i slutet av segermatch­en mot Malmö (4–3) som tyder på att hon vuxit ut till en ledare i Wic.

Med tre minuter kvar lyckades hon hålla fast bollen i offensiv zon mot flera angripande försvarssp­elare, vilket fick viktiga sekunder att gå och gav resten av hennes kedja möjlighet att byta.

Spola fram just tre minuter och hon blockar det sista skottet som Malmö lyckades vaska fram i sin kvittering­sjakt.

– Den kom på skaftet, så det var en jäkla skön känsla. Sedan visste jag inte hur lång tid det var kvar, så jag fattade inte hur avgörande det blev, säger Ida Hawerman och spricker upp i ett stort leende.

Med detta sagt, det var givetvis i offensiv riktning som hon stod för sina mest avgörande aktioner. 1–0-vispade hon in redan efter 48 sekunder.

– Det var ett extremt konstigt mål. För det första brukar vi inte vara laget som gör mål i första bytet, för det andra var det en märklig situation. Mitt första skott täcks och sedan trycker jag bara till returen på måfå.

Sedan satte hon också 3–1, vilket var lagets andra på kort tid i slutet av den första perioden. Då hade gästerna kvitterat till 1–1 mindre än två minuter tidigare.

– Det var jättestark­t av oss. Vi har väl en tendens ibland att vika ner oss lite efter att ha släppt in ett mål, men det här var ju rena motsatsen.

4–3-segern var lagets första trepoängar­e på tio omgångar och innebär att laget är sex poäng från nedflyttni­ngsstrecke­t och fem poäng från slutspelss­trecket med en match mer spelad än åttan Lund.

– Det är klart att vi ska blicka uppåt, men personlige­n är jag rätt nervös och blickar neråt. Vi måste ha respekt för lagen som jagar oss, säger Ida, som blir livsviktig i kampen för att hålla sig kvar/nå slutspel.

Hon ser dock mer blygsamt på sin position i laget.

– Min upplevelse är inte att det är upp till mig att göra poäng nu när Sandra har försvunnit. Vi har många bra spelare.

Sandra, ja. Idas storasyste­r har varit Wics ledande poängspela­re i flera år, innan hon lämnade för regerande mästaren Thoréngrup­pen vid årsskiftet. En tung smäll för laget och för Ida personlige­n.

– Det är klart. Hon har varit ett bra stöd och jag är tacksam över att vi fick spela ihop i ett och ett halvt år, men nu är det dags att blicka vidare.

Allra härnäst? Match mot Thoréngrup­pen.

– Det blir så klart speciellt, men jag tror hon är mer nervös än vad jag är. Det blir nog speciellt för henne att möta sitt Warberg. Kommer du trycka till henne lite extra?

– Det får man väl försöka göra (skratt).

Wic-tränaren Andreas Burman ser lillasyste­r Hawerman som en viktig spelare nu när storasyste­r Hawerman har lämnat, men är inte alltför nedslagen över tappet.

– Jag har inte riktigt förstått snacket. Sandra är en fantastisk spelare, all kredd till henne, men det känns som folk tror att vi ska rasa ihop och förlora varje match nu när hon inte är kvar längre. Det är inte så att hon tagit bollen på egen planhalva, dribblat förbi alla motståndar­e och lagt bollen i mål, utan hon har haft en bra omgivning som satt upp henne i många bra situatione­r, säger han och fortsätter:

– Det vi tappar är omställnin­gsspelet, där är Sandra hur vass som helst, men vi kanske kompensera­r det i uppställt spel fem-mot-fem. Där kanske vi är lite bättre nu, till och med.

 ?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Ida Hawerman snittar en poäng per match sedan hon anslöt till Wic inför förra säsongen.
BILD: KRISTER ANDERSSON Ida Hawerman snittar en poäng per match sedan hon anslöt till Wic inför förra säsongen.
 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Sandra Hawerman spelar numera för Thoréngrup­pen.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Sandra Hawerman spelar numera för Thoréngrup­pen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden