Hallands Nyheter

Hans nya behandling ska hjälpa narcissist­er

- Maria Backman vetenskap@gp.se

Vården är dålig på att upptäcka problemati­sk narcissism tidigt. Det menar psykiatern Peder Björling som jobbat fram det första svenska behandling­sprogramme­t för personer med narcissist­isk problemati­k.

– Det saknas lättbegrip­liga och väl spridda modeller för vad narcissist­iskt personligh­etssyndrom är och hur det kan uttrycka sig hos en person som söker vård, säger han.

De flesta av oss har drag av narcissism – i måttliga mängder. I en tidigare artikel har tidningen undersökt var gränsen går för en narcissist­isk problemati­k.

Så hur bemöter man exempelvis en arbetskamr­at eller närstående med högre grad av narcissism? Peder Björling, som själv möter personer med narcissism i sitt arbete som psykiater och specialist på personligh­etssyndrom på Psykiatri Sydväst i Huddinge, har flera råd att ge.

– Om ditt mål är att relationen ska fungera så bra som möjligt, kan man egentligen tänka som man skulle göra med vem som helst. Kom ihåg att det handlar om personens självkänsl­a och andras bild av denne.

Och om det uppstår konflikter?

– Här kan det vara hjälpsamt att själv inte hamna i försvar och motattacke­r, då blir det bara krig. Försök i stället hålla dig lugn, även om den andres reaktion känns överdriven och orättvis. Börja med att titta på situatione­n från dennes perspektiv och ifrågasätt inte personens upplevelse. Efter hand kan det bli mer möjligt att komma med sitt eget perspektiv, säger Peder Björling.

Samtidigt påminner han om vikten av att inte låta sig behandlas illa av andra, oavsett om de är mycket narcissist­iska eller om det beror på exempelvis missbruk eller depression.

– Är det en nära relation kan det vara viktigt att prata med någon, även om det känns skamfyllt att vara i en relation där man blir illa behandlad. vissa lägen kan man också behöva sätta olika gränser eller avsluta relationen.

Man vet inte ännu så mycket om personer utan diagnos har självinsik­t om sin narcissism. Men i en studie, där man i ett frågeformu­lär först gav en korrekt beskrivnin­g av narcissism och sedan ställde frågan ”är du mer narcissist­isk än de flesta?”, svarade en hög andel av personer med narcissism ”ja”, berättar Peder Björling.

– Troligen är det inte så många som känner igen sig i de onyanserad­e och delvis felaktiga beskrivnin­garna av narcissism.

De personer som kommer till Psykiatri Sydväst har tidigare sökt vård och är medvetna om att de mår dåligt, att de hamnar i mycket konflikter, att de blir för arga och att de är mycket stressade eller har ångest.

– Men ofta har de tänkt att det är adhd, bipolär sjukdom eller borderline personligh­etssyndrom. Bara att få diagnosen narcissist­iskt personligh­etssyndrom från vården, beskrivet hur den fungerar och hur den uttrycker sig just för denna person, kan vara hjälpsamt. Troligen ger den mer förutsättn­ingar för självinsik­t, som kan minska både lidande och destruktiv­a beteenden. Men precis som det är med självinsik­t för de flesta av oss, så kan man glömma bort det när det hettar till och ändå hamna i sina gamla mönster.

På Psykiatri Sydväst har man utformat ett nytt behandling­sprogram efter personer med narcissist­isk problemati­k som är det första i sitt slag i Sverige.

– På en internatio­nell kongress om narcissist­iskt personligh­etssyndrom mötte vi ett ovanligt strukturer­at behandling­supplägg som lät som det skulle gå att använda i en svensk psykiatris­k kontext.

Han tycker att vården generellt är dåligt rustad för att upptäcka problemati­sk narcissism.

– Dels finns en generell brist på kunskap om narcissism eftersom det är en diagnos som sällan ställs, i synnerhet inte inom primärvård­en. Dels har det inte funnits lättbegrip­liga och väl spridda modeller för vad narcissist­iskt personligh­ets

På en internatio­nell kongress om narcissist­iskt personligh­etssyndrom mötte vi ett ovanligt strukturer­at behandling­supplägg som lät som det skulle gå att använda i en svensk psykiatris­k kontext.

syndrom är och hur det kan uttrycka sig hos en person som söker vård.

En bidragande faktor är också att många patienter hemlighåll­er typiska symtom, eftersom de handlar om sådant som anses dåligt eller skamligt, som avundsjuka, fantasier om framgång och revansch, omotiverad vrede och fantasier om att ge igen, säger Peder Björling.

– Det är lättare att prata om nedstämdhe­t, stress, ångest eller kroppsliga problem.

Hittills finns inte någon riktigt bevisat effektiv behandling. I de internatio­nella studier där patienter uppges ha fått hjälp, består underlaget oftast av relativt få patienter. Det handlar om allt från kortare behandling­sinsatser till många år

i individuel­l psykoterap­i med flera besök per vecka, säger Peder Björling.

Men brist på evidens innebär inte att behandling är meningslös, betonar han.

– Det finns gott om exempel på personer som blivit bättre och att någon form av psykoterap­i bidragit. Problemet är att vi inte vet vad i de olika behandling­arna som är verksamt och vad man ska satsa på i vården. Vi som arbetar på Personligh­etsprogram­met på Psykiatri Sydväst tror dock, precis som de internatio­nella experter som vi varit i kontakt med, att det finns några saker som troligen är viktiga (se faktaruta).

Behandling­en i Huddinge, som kallas Mentaliser­ingsbasera­d terapi

"Det finns gott om exempel på personer som blivit bättre och att någon form av psykoterap­i bidragit. Problemet är att vi inte vet vad i de olika behandling­arna som är verksamt och vad man ska satsa på i vården.

förnarciss­istisk personligh­etsproblem­atik, inne bä rattperson­en efter utredning och diagnos har gruppterap­i samt individual­terapi en gång i veckan under ett års tid. I gruppen får patientern­a ta upp situatione­r där deras narcissist­iska drag orsakat problem, förklarar Peder Björling.

– Sammantage­t handlar behandling­en om att personen får mer kunskap om diagnosen, dess påverkan på hur man klarar sitt liv och övning i att förstå sig själv och andra bättre. Behandling­smålen som sätts upp måste vara inriktade på vad man vill förändra hos sig själv för att livet ska fungera bättre.

I nuläget samlas data kring denna första behandling­sgrupp, och när man fått tillräckli­gt med underlag sker en utvärderin­g för att undersöka om metoden är hjälpsam för dessa patienter och om det är motiverat att fortsätta.

– Vi vet inte om metoden kommer tas upp på andra mottagning­ar i landet, den är som sagt ny och inte så utvärderad ännu. Men vi hoppas att alla kliniker hittar något sätt att erbjuda en bra utredning och behandling för personer med narcissist­iskt personligh­etssyndrom. Även om det finns dåligt vetenskapl­igt underlag för behandling, måste psykiatrin försöka göra det bästa man kan i nuläget för att hjälpa denna patientgru­pp, understryk­er Peder Björling.

 ?? ??
 ?? BILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Det svårt att uppskatta hur många som är drabbade av högre grad av narcissism, säger Peder Björling. ”Olika studier i västvärlde­n har visat en förekomst i befolkning­en mellan en och sju procent”.
BILD: ANNA TÄRNHUVUD Det svårt att uppskatta hur många som är drabbade av högre grad av narcissism, säger Peder Björling. ”Olika studier i västvärlde­n har visat en förekomst i befolkning­en mellan en och sju procent”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden