Hallands Nyheter

Veddige kan utvecklas utan denna exploateri­ng av jordbruksm­ark

- Sandra Otterdahl

Svar

på ”Bra att kommunen ser behovet av bostäder i Veddige”

Bostäder. Naturligtv­is bör Veddige som samhälle utvecklas och jag förstår att författare­n värnar om samhället. Jag motsätter inte hans vision. Men jag ifrågasätt­er nu vilket intresse kommunen försöker tillgodose genom denna exploateri­ng av jordbruksm­ark. Det allmänna intresset eller privata exploatöre­rs intresse?

Varbergs kommun misslyckas nämligen gång på gång med att ta sitt ansvar som samhällsby­ggare. Kommunen tar beslut som går emot den lag som finns till för att förhindra oåterkalle­liga ingrepp på jordbruksm­ark. En lag som behövs för att säkerställ­a Sveriges livsmedels­produktion och en hållbar hushållnin­g av våra framtida resurser. Och Varberg är en av de kommuner i Sverige som är sämst på att bevara vår jordbruksm­ark.

Trots att kommunen har planmonopo­l, måste de ändå bevisa att det inte finns annan mark att bebygga. Författare använder samma argument som kommunen använder. Att det inte finns någon annan mark i Veddige som kan bebyggas. Men det är helt felaktigt om inte en ren lögn, för det finns annan mark att bebygga. Och i slutändan är det enbart domstolen som kan avgöra om kommunen har rätt att ta jungfrulig mark i anspråk. Och nu är det upp till politikern­a att fundera på var de står politiskt i denna fråga.

Kommunen visar också på att man inte har en intention i att uppnå våra globala hållbarhet­smål. Till exempel så är jordbruksm­arken en viktig kolsänka, det är ett lättillgän­gligt rekreation­sområde och en viktig plats för mångfald – som krävs för en hållbar framtid. Vårt jordbruksl­andskap är även en viktig plats för friluftsli­v och som kulturbära­re.

Jag beklagar till de kommande generation­er och alla barn i Veddige och Varbergs kommun. Att ha bostäder i Veddige hjälper ju inte er om man inte har mat på bordet.

Ps. På samrådet visades ett stort motstånd mot planen att bebygga Ramstorp – som är en av Varbergs mest brukningsv­ärda jordar (enligt en rapport som kommunen beställt) Allt annat som exploatör och visionärer hävdar är felaktigt.

 ?? ARKIVBILD: SCOTT HEPPELL ?? Att ha bostäder i Veddige hjälper ju inte er om man inte har mat på bordet, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: SCOTT HEPPELL Att ha bostäder i Veddige hjälper ju inte er om man inte har mat på bordet, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden