Hallands Nyheter

Krigsförbe­redelser räddar oss från ryssen

- Göthe Wallin

Svar

på ”Leder krigsförbe­redelser till fred?”

Försvar. ”Det har inte funnits något hot mot Sverige”, skriver insändarsk­ribenten. Innan Rysslands överfall på Ukraina gjorde Putin klart att Sverige tillhörde Rysslands militära sfär och Natomedlem­skap var oacceptabe­lt och skulle leda till svåra konsekvens­er. Premiärmin­ister Medvedev har hotat med kärnvapen mot alla som står emot Ryssland. Rysk stats-tv har hotat och till och med visat bilder på konsekvens­erna av ett kärnvapena­ngrepp mot Stockholm. Man behöver inte skruva upp hotbilden, den är redan påtaglig. Det finska folket förstod detta för 100 år sedan och har därmed lyckats undkomma den ryska diktaturen två gånger.

Akademiled­amoten Ingrid Carlberg har i sin bok Marionette­rna beskrivit hur den ryska propaganda­n fungerat de senaste 100 åren. Med desinforma­tion, hot och finansiell­t stöd till media och sympatisör­er. Det ryska narrativet som nu sprids för att försvaga demokratie­r i väst är att dessa vill förgöra Ryssland och att de för ett proxy-krig i Ukraina som egentligen tillhör Ryssland. Man sprider detta narrativ via stödorgani­sationer och privatpers­oner i väst som antingen delar Rysslands ideologi och/eller mottagit finansiell­t stöd.

Något proxy-krig förekommer inte i Ukraina, landet har oprovocera­t angripits av Ryssland som fortsätter den kampanj man inledde på 30-talet som gick ut på att svälta ut och förgöra Ukraina. Ukrainarna har aldrig valt att tillhöra Ryssland och länderna i väst ger stöd till en Fn-nation som vill överleva en monstruös diktatur. Ingen har anfallit Ryssland! Om Ryssland vinner står andra på tur, kanske vi. Det är därför vår plikt att skapa ett försvar som gör oss starka och minskar riskerna. Personlige­n har jag inte varit en vän av Nato eller av USA:S agerande i världen. Jag har arbetat mot detta sedan 1960-talet. Men Nato är inte USA, det består av ett stort antal demokratis­ka stater, däribland alla de nordiska länderna. Där hör vi hemma. Samuel, jag hoppas och tror inte du aktivt stödjer Ryssland, men du förmedlar det narrativ som skapats av Putins regim. Och det är illa nog!

 ?? ARKIVBILD: TIM ARO ?? Det är vår plikt att skapa ett försvar som gör oss starka och minskar riskerna, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: TIM ARO Det är vår plikt att skapa ett försvar som gör oss starka och minskar riskerna, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden