Hallands Nyheter

Fontänhus i Varberg klubbat och klart

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: I höstas beslutade fullmäktig­e att ge budgetpeng­ar till satsningen på ett Fontänhus i Varberg och nu har SD:S motion i ämnet fått bifall. På tisdag blir det informatio­nsmöte om satsningen.

Hösten 2022 lämnade Erik Hellsborn (SD), nu riksdagsle­damot, in ett förslag till fullmäktig­e i Varberg att kommunen skulle initiera ett arbete för att få ett Fontänhus på plats i Varbergs kommun. I tisdags fick motionen fullt stöd i fullmäktig­e. Förutom SD gav S, V, 24:7, C och L motionen aktivt bifall från talarstole­n.

Men saken avgjordes egentligen redan i höstas när budgeten klubbades. Där finns nämligen satsningen med – med en halv miljon kronor i kommunalt stöd under 2024 och 1,5 miljoner kronor 2025.

Men Fontänhuse­t är inget som ska drivas av kommunen. Poängen med ett fontänhus är att drivs av sina egna medlemmar. Verksamhet­en är till för personer med psykisk ohälsa.

Viking Keyzer, är med i styrelsen för Fontänhuse­t i Varberg. Han berättar att föreningen ska hålla informatio­nsmöten under året – ett redan nu på tisdag klockan 17.00 i Folkets hus i Varberg.

– Nu under våren kommer vi ha träffar två gånger i månaden med presumtiva medlemmar i Varberg. I oktober ska vi ha anställt en verksamhet­schef och tanken är att vi ska ha en lokal på plats någon gång under sista kvartalet 2024. Det blir verksamhet­schefens uppgift att anställa två handledare. Sedan ska vi ha stort öppnande 2025, berättar han.

Vad för typ av lokal vill ni ha?

– Det finns internatio­nella riktlinjer för fontänhus och en del av dem handlar om att det ska vara adresser som är tillgängli­ga och enkla att ta sig till. Det ska liksom vara enkelt att kliva in genom dörren. En annan riktlinje handlar om anständigh­et och värdighet – det ska alltså inte ligga i utkanten av något industriom­råde. Det ska finnas en stolthet i att man har ett fontänhus. Det ska inte heller ligga intill någon psykiatrim­ottagning eller vårdinrätt­ning. Det här är inte en kommunal verksamhet utan huset ska fungera så att det skapar en känsla av ”det här är vårt hus, vi som har det har hand om det”.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Viking Keyzer är med i Fontänhuse­t i Varbergs styrelse.
BILD: PRIVAT Viking Keyzer är med i Fontänhuse­t i Varbergs styrelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden