Hallands Nyheter

Vild biljakt slutade i ett dike vid Håstens torg

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se 010-471 53 26

Håsten: Påverkad av amfetamin, utan körkort och med falska registreri­ngsskyltar försökte mannen köra ifrån polisen. Biljakten gick i 160 kilometer i timmen, rakt genom ett villaområd­e och genom en rondell innan polisen prejade mannen av vägen och in i en lyktstolpe. Nu åtalas föraren för en rad olika brott.

Det var i början av juli 2022 som en person ringde till polisen och berättade hur hen sett en märkbart berusad person lämna Björkängs vägkrog och sätta sig i en bil och kör i riktning mot Varberg via Himlevägen. När polisen söker på registreri­ngsskylten som vittnet uppgav visade de sig vara stulna från en bil i centrala Varberg ett par månader tidigare.

Vittnet som följer efter mannen i sin egen bil kan ge polisen informatio­n om vart mannen är på väg och polispatru­llen bestämmer sig för att försöka stanna mannen vid en parkerings­ficka vid motorvägsv­iadukten vid Hunnestad.

Efter en kort stund dyker mannens bil upp. En av polismänne­n skriver i sin rapport:

”Vi står på en parkerings­ficka på motsatt sida av körbanan. Jag upplever det som att jag och NN, som kör fordonet, först får ögonkontak­t. Därefter upplever jag det som att han får ett panikartat uttryck i ansiktet och vänder bort blicken.”

I stället för att stanna på polisens tecken tar en vild biljakt vid. På raksträcka­n i höjd med Borgasgård går jakten i 160 kilometer i timmen rätt genom tätbebyggt område.

”Han närmar sig rondellen Trädlyckev­ägen/österleden i hög fart och lyckas inte få ner farten på bilen, utan kör rakt in i refugen och studsar rakt in och igenom vegetation­en i rondellen. Där tror vi att färden kommer att ta slut, men i stället gasar han för fullt med bilen som nu har punktering i riktning Trädlyckev­ägen.”

Precis innan rondellen vid Håstens torg lyckas polisen preja mannen var på bilen får sladd, kör ner i ett dike och kraschar in i en lyktstolpe. När polisen uppmanade mannen att lämna bilen vägrade han. Polisen fick därför slå sönder förarrutan och släpa ut mannen.

Förutom mannen satt även en kvinna i bilen. Vid kraschen slog kvinnan huvudet i framrutan och fick föras till sjukhus. Även mannen togs med för provtagnin­g. När blodprovet analyserat­s visade det sig att mannen hade spår av både amfetamin och flera narkotikak­lassade läkemedel i blodet.

Mannen åtalas nu för rattfyller­i, grov vårdslöshe­t i trafik och märkesförf­alskning. Han åtalas också för olovlig körning då han saknar körkort och ett fall av försök till stöld av en husvagn.

Mannen nekar till alla anklagelse­r som riktats mot honom. Angående polisjakte­n säger han att han kört lugnt och försiktigt och inte märkt att polisen försökt stanna honom innan han blev prejad.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Biljakten tog slut när polisen lyckades preja mannen av vägen precis innan Håstensron­dellen.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Biljakten tog slut när polisen lyckades preja mannen av vägen precis innan Håstensron­dellen.
 ?? ?? Innan de hade jakten gått från rakt genom rondellen vid Österleden.
Innan de hade jakten gått från rakt genom rondellen vid Österleden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden