Hallands Nyheter

Hon är inspiratör­en som sätter second hand i första rummet

På Instagram, auktioner, loppis, i mäklaranno­nsen (!) – eller hemma hos dig själv. Fynden kan finnas överallt och Halmstadbo­n Lizette Svensson, 36, vill inspirera fler att hitta dem. På Instagramk­ontot ”Dear Lizette” delar hon med sig tips och idéer kring

- Dalila Dorai livets.gang@hn.se

Lizette tar emot i sin lägenhet i centrala Halmstad. Till staden flyttade hon för åtta år sedan och till den nya bostaden bara strax före jul. Men den är redan varmt inredd och denna ovanligt kalla vinterdag strålar solen in. I princip allt i hemmet är second hand. I vardagsrum­met står en stor böjd soffa som gjuten utmed hörnet. Det var den Lizette hittade i en till salu-annons på Hemnet. Hon blev förtjust och hörde av sig till mäklaren – och det hela slutade med att hon fick soffan då ägarna inte skulle ha den kvar. Att prata med andra om vad man behöver är bra, tycker hon.

– Folk är öppna för att dela med sig, det kan kännas som att man tigger men många blir ofta väldigt glada. Och det är second hand – på ett annat sätt.

Lizettes Instagramk­onto med devisen ”second hand i första hand”, är välfyllt med inrednings- och stylingtip­s, loppisguid­er och praktiska tips kring hur man exempelvis kan förnya med sina egna grejer genom att kombinera om dem. Kontot – som är ett hobbyproje­kt – har många följare, i skrivande stund runt 17 600.

– Ett tag pratade jag mycket om hållbarhet överlag, men det är lite känsligt att sticka ut hakan om det. Du får ofta mothugg om något du äter eller att du kanske äger en bil. Så jag tog ett steg tillbaka och pratar bara om second hand. Det är det som är roligt – och det är hållbart.

För Lizette själv började intresset under en period i livet då hon som sjukskrive­n hade en låg inkomst.

– Men jag ville ändå ha ett fint hem så det blev lösningen för mig. Med tiden har det blivit mer en övertygels­e om att det är bra för klimatet, men fortfarand­e bra för plånboken.

– Och jag vill dela med mig av det här, att ditt hem kan vara jättefint även fast det är inrett med loppisfynd, eller motsvarand­e med din garderob. Det finns fördomar om att saker som är second hand är slitna eller luktar konstigt. Jag har velat förändra synen på second hand och visa på hur mycket fint som finns och hur kul det är.

Lizette är särskilt förtjust i själva jakten.

– Du kan hitta nästan allt. Kanske krävs det lite mer tålamod, men jag gillar att vänta och leta, säger hon.

Förutom tålamod är det en annan sak man bör ha med sig, nämligen hjärtat.

– Många köper i dag det som skyltas med. Det är så lätt att svepas med. När jag handlar second hand måste jag förlita mig på vad jag gillar, lyssna inåt och fråga mig ”vad tycker jag om egentligen”. Jag gillar att man mer får känna efter, ingen styr en och allt är öppet och fritt, säger Lizette.

Kan inte det också vara svårt?

–Absolut. Det ser jag i den feed

back jag får, att det kan vara överväldig­ande.

En idé är att alltid ha med sig en lista över det man söker, tipsar Lizette.

Om man är ovan kan det också vara lätt att tvivla och undra om man vågar sticka ut.

– Jag har blivit mer och mer vågad, både i min klädstil och inredning.

– Jag försöker visa att jag kan ha en modern egen stil trots att allt är gamla kläder. Och hemmet känns inte som att man kommer hem till farmor trots att allt är gammalt, säger Lizette som ofta får frågan hur hon kan hitta så mycket fint. Och svaret är inte så komplicera­t: –Jag köper också sådant som andra tycker är skadat, jag ser bortom skavanker.

Intresset för second hand ökar – särskilt bland unga, enligt Lizette.

– De är lite mer öppna för secondhand än till exempel medelålder­s. Det är en ekonomisk fråga, att man till exempel kan köpa märkessake­r man annars inte hade haft råd med, men även att man vill hitta unika saker. Det är hoppfullt för framtiden.

Lizette, som också har föreläst på bibliotek i flera halländska kommuner, menar att det är jättevikti­gt att vara lite av en motvikt till att ständigt köpa nytt.

– Det är fler och fler, även unga, som inspirerar på det här sättet och det är så välkommet. Allt som gör att det lyfts mer är bra.

När det gäller hållbarhet utkrävs ofta perfektion, men Lizette förespråka­r ”good enough”.

– Om till exempel vart femte köp kan bli ett second hand-köp skulle det göra stor skillnad. Det ska inte vara perfektion, second hand ska vara roligt.

Eller för att saxa ur ett av Lizettes Instagrami­nlägg:

”Mitt senaste vintagefyn­d, mafFIA-KOSTYMEN, förtjänar ett inlägg också, eller hur? Undrar vilken italiensk kvinna som haft den innan mig? Eller kanske en väldigt liten italiensk man? Nämen shit, jag har kanske köpt Danny Devitos gamla kostym? Tja, vem vet, det är iaf sånt som man kan fantisera om med gamla kläder!”

 ?? ?? Halmstadbo­n Lizette Svensson jobbar som kommunikat­ör på ekonomiapp­en Dreams. På fritiden driver hon Instagramk­ontot ”Dear Lizette” där hon tipsar om secondhand, bland annat inom styling ochinredni­ng och med loppisguid­er. Soffan på bilden är ett av hennes favoritfyn­d.
Halmstadbo­n Lizette Svensson jobbar som kommunikat­ör på ekonomiapp­en Dreams. På fritiden driver hon Instagramk­ontot ”Dear Lizette” där hon tipsar om secondhand, bland annat inom styling ochinredni­ng och med loppisguid­er. Soffan på bilden är ett av hennes favoritfyn­d.
 ?? ??
 ?? ?? När man letar efter saker på secondhand är det bra att ha tålamod och att ha hjärtat med sig, menar Lizette Svensson. ”När jag handlar secondhand måste jag förlita mig på vad jag gillar, lyssna inåt och fråga mig ’vad tycker jag om egentligen’”.
När man letar efter saker på secondhand är det bra att ha tålamod och att ha hjärtat med sig, menar Lizette Svensson. ”När jag handlar secondhand måste jag förlita mig på vad jag gillar, lyssna inåt och fråga mig ’vad tycker jag om egentligen’”.
 ?? ?? Vintagefyn­det ”MAFFIA-KOSTYMEN”. Bild från Lizettes Instagrami­nlägg.
Vintagefyn­det ”MAFFIA-KOSTYMEN”. Bild från Lizettes Instagrami­nlägg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden