Hallands Nyheter

Jakobsens fullträff – tvåa i slalom

- Henrik Skiöld

Han kör oftast ur.

Men alla i branschen vet att om Kristoffer Jakobsen står på benen och får till det är han en av världens bästa slalomåkar­e. Det visade han i världscupe­n i Kitzbühel. Andraplats­en är en av 29-åringens största framgångar i karriären.

Det han främst ska ta med sig från söndagen och framöver plocka fram ur kroppsminn­et är det suveräna första åket.

Jakobsen passerade mållinjen med den snabbaste tiden.

Tv-bilderna förmedlade starka känslor i målområdet i den österrikis­ka alporten. Jakobsen har sällan sett så glad ut. Inte det minsta konstigt eftersom säsongen hittills mest handlat om sorger och bedrövelse­r.

Han körde ur i Wengen, Adelboden, Madonna di Campiglio.

– Det har varit ett hack i skivan, säger han till SVT.

Svensken gick in till söndagens tävling med ett ordentligt stukat självförtr­oende, men från botten finns det bara en väg – och det är uppåt. Plötsligt fungerade allt.

Fart, rytm, säkerhet i perfekt samklang.

– Jag gjorde ett normalt lopp och hade bra grepp. Jag hörde att många hade det kämpigt, så jag förväntade mig inte det här, sade Jakobsen till SVT efter det första åket.

Försprånge­t till tvåan Daniel Yule, Schweiz, var visserlige­n försvinnan­de litet, bara fem hundradela­r. Och ned till till trean Manuel Feller, Österrike, var det inte mycket att spela om, ett avstånd på bara 23 hundradela­r.

Med andra åkets tredje snabbaste tid klarade han både Yule och Feller i det andra åket, men rådde inte på vinnaren Linus Strasser.

Prestation­en räckte hur som helst till det första besöket på prispallen sedan december 2021. Då var han tvåa i Val d’isère och tio dagar senare trea i Madonna.

Söndagens andraplats gav också en välkommet ekonomiskt tillskott på drygt en halv miljon kronor.

Fabian Ax Swartz har också skäl att med tiden minnas slalomen i Kitzbühel. Det var platsen där han tog sina första världscupp­oäng.

20:e-platsen gav första världscupp­oängen för den 19-årige talangen från Lidingö. Ax Swartz debuterade i världscupe­n i november.

Redan på onsdag väntar en kvällsslal­om i Schladming.

 ?? BILD: GIOVANNI AULETTA ?? Kristoffer Jakobsen ledde Kitzbühels slalom efter det första åket.
BILD: GIOVANNI AULETTA Kristoffer Jakobsen ledde Kitzbühels slalom efter det första åket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden