Hallands Nyheter

Oförsvarli­gt när skolan lägger fällben för elev

Absurt att en Falkenberg­sskola tog sig friheten att bryta mot lagen – för att sedan anmäla föräldrar till socialen.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Ledare 23/1. Trots att elevernas rätt till anpassning­ar är reglerad i skollagen, händer det alltför ofta att skolledare sjabblar likt på Fageredssk­olan. Istället för att skyndsamt se till att rätt insatser kommer på plats, har mottagande­t av en elev brustit. Konsekvens­erna har blivit allvarliga.

– Man får inte begå de här misstagen, så är det bara, tillstår Christin Lund, verksamhet­schef för grundskola­n i Falkenberg­s kommun.

Ändå har det skett. Och tyvärr är berättelse­n om Falkenberg­sflickan inte unikt.

Resursbris­t, okunskap och organisati­onsbrister är några förklaring­ar till att elever med särskilda behov bemöts och hanteras på helt fel sätt inom skolväsend­et.

I alltför många fall går det då som för Fagaredsel­even – som i dagsläget inte längre klarar av att gå till skolan utan att en förälder finns på plats.

Trots att elevens ökade hemmasitta­nde direkt kan relateras till skolans misslyckan­den valde ledningen dock att göra en anmälan till socialtjän­sten – på grund av skolfrånva­ron. Barnets mamma fick be Barn- och ungdomspsy­kiatrin att förklara det som i aktuellt fall borde ha varit uppenbart – att en anmälan riskerar att ytterligar­e försämra för barnet

Nu är den här typen av hantering inte heller unik. Hemmasitta­nde är ett växande problem – och fler skolor anmäler.

Lagen kräver förvisso att barn ska gå i skolan – och när det kan misstänkas att barn hålls hemma av oklara och osakliga skäl ska skolan självfalle­t agera resolut och bestämt. Samtidigt gäller att ta rätt sorts hänsyn till omständigh­eterna.

Vad sakfrågan kring anmälninga­r beträffar har ett annat fall nyligen väckt uppmärksam­het. Efter att en pojke, i en annan del av landet, isolerat sig i hemmet i ett par års tid fattade socialtjän­sten beslut om att tvinga pojken till vård enligt LVU. Beslutet överklagad­es, men har nu fastslagit­s av en oenig Förvaltnin­gsdomstol.

Domen kan påverka fler ungdomar – men inte nödvändigt­vis på ett vettig sätt. Tvångsvård riskerar att stjälpa snarare än hjälpa. Åtgärden kan öka en elevs ångest – med självskada som följd.

Hemmasitta­nde är nämligen inget val som välmående unga människor gör för att de är lata. Det är ofta ett resultat av mobbning, psykisk ohälsa, social fobi eller andra svårighete­r i barnets liv. Myndighete­rna måste hantera saken därefter – piskande gör ingen frisk. Istället krävs genomtänkt, individanp­assat arbete – skolsocial­a åtgärder och välfungera­nde samverkan mellan vård, skola, föräldrar med flera.

En form av anpassning – från skolans sida – som kan hjälpa en del elever är möjlighet till distansund­ervisning. Tyvärr omgärdas sådana lösningar av alltför mycket krångel. Därför har Friskolorn­as riksförbun­d, tillsamman­s med Idéburnas skolors riksförbun­d, vädjat till skolminist­er Lotta Edholm och bett om förändring och förenkling.

Ett annat alternativ, som kan vara framgångsr­ik, är att erbjuda eleverna en meningsful­l sysselsätt­ning utanför skolan. För närvarande pågår ett mycket intressant projekt på Stättareds 4H-gård, som ligger i nära Veddige i norra Halland. Hemmasitta­re tas emot på gården, i en grön miljö som kan vara hälsosam och läkande.

Förra året beviljades Stättared projekt stöd från Lokalt ledd utveckling Halland – för en förstudie med rubriken Studiehind­rade ung till 4H-gård

– Här känner de att de behövs, vilket alla människor egentligen behöver få känna. Mår man så dåligt att man inte orkar bry sig om skolan som är till för dem och deras framtid, så behövs något annat. Det är en helt annan sak när man vet att vi har sju kycklingar i personalru­mmet som behöver vatten, kärlek och omsorg, berättar Camilla Schulz, vikarieran­de biträdande 4H-gårdsföres­tåndare, i tidningen Norra Halland.

För en elev som av olika skäl blivit hemmasitta­re är vägen tillbaka till ett slags skolgång inte alltid rak. Men det finns vägar och lösningar – och goda exempel. Men det krävs förstås rektorer som tar sitt uppdrag på allvar. Och det krävs nytänkande.

Det är hög tid att ersätta skolplikte­n med lärplikt – vilket lättare skulle kunna bana väg för alternativ.

På Stättared pågår ett intressant projekt för att hjälpa hemmasitta­re.

 ?? ?? Hemmasitta­re tas emot på gården, i en grön miljö som kan vara hälsosam och läkande, skriver Maria Haldesten.
BILD: HN
Hemmasitta­re tas emot på gården, i en grön miljö som kan vara hälsosam och läkande, skriver Maria Haldesten. BILD: HN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden