Hallands Nyheter

Sluta bygg på odlingsbar jordbruksm­ark

-

Jordbruk. Europa och Sverige befinner sig i kris, eller väldigt nära kris. Vi har krig i vårt relativa närområde, ett Ryssland som skramlar med vapen mot övriga Europa, främst mot oss här uppe i norr. Vi har en nära föreståend­e klimatkris, där odling i de södra delarna av Europa inte längre kommer att vara möjlig. En större andel livsmedel måste då produceras här uppe i norr.

Senast Sverige hade en kris av denna dignitet var under andra världskrig­et. Självförsö­rjningsgra­den av livsmedel i Sverige var vid krigsutbro­ttet cirka 92 procent, för att under krigsperio­den ligga på 90-100 procent. Ändå ransonerad­es vissa livsmedel. I dag är den cirka 50 procent. Resterande 50 procent importeras. Är detta hållbart i en krissituat­ion? Knappast! Sannolikt är det då inte bara kris i Sverige utan också i övriga Europa. Producentl­änder och transitlän­der kanske tycker att de behöver maten bättre själv. Vi kan kanske inte alls få några importerad­e livsmedel.

I detta läge väljer Varbergs politiker att likt strutsen sticka huvudet i sanden och inte bara fortsätta bygga, utan också planera för ny byggnation på god odlingsbar jordbruksm­ark. Detta tyder som bäst på oförstånd och dålig krismedvet­enhet, som sämst tyder det på något mycket värre.

Nej Varbergs politiker, stoppa omedelbart all byggnation på odlingsbar jordbruksm­ark, framförall­t stoppa all planering av ny byggnation på odlingsbar jordbruksm­ark. Gör sedan

en ytterst restriktiv omvärderin­g av alla projekt, såväl kommunala som privata, och följ Miljöbalke­ns 3 kap 4§ där det står att brukningsv­ärd jordbruksm­ark får tas i anspråk för bebyggelse endast om behovet inte kan tillgodose­s tillfredss­tällande på annan mark.

Det räcker alltså att man kan tillgodose behoven tillfredss­tällande, inte bättre eller billigare, på annan plats för att det ska vara förbjudet att bygga på jordbruksm­ark.

Så Varbergs politiker, ta ert ansvar och bidra till Sveriges möjlighet att klara av den kris som bland annat landets ledning signalerar att vi är på väg mot.

G-O

 ?? ARKIVBILD: VIDAR RUUD ?? Stoppa omedelbart all byggnation på odlingsbar jordbruksm­ark, kräver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: VIDAR RUUD Stoppa omedelbart all byggnation på odlingsbar jordbruksm­ark, kräver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden