Hallands Nyheter

Låt inte min Anton betala för att ni missat i er planering

-

För mig skriker hela det tilltänkta området vid Fogdevägen institutio­n.

på ”Fogdevägen­s Lss-boende kommer ligga i ett parkliknan­de område”

Debatt. Jag försöker spara min energi för att hjälpa min son i vardagen, men nu måste jag göra min röst hörd. Det är dags att bemöta Sven Anderssons försvar av socialnämn­dens beslut att bygga om Fogdevägen­s äldreboend­e till Lss-bostäder.

Sven Andersson påstår att han ser möjlighete­r där andra ser problem. Som exempel på detta har han hittat en dom i regeringsr­ätten som tillåter sex bostäder i ett Lss-boende. Halleluja! Tidigare medgavs endast 3-5 bostäder tillsamman­s. Nu kan socialnämn­den tränga ihop ännu fler personer som har svårt med socialt samspel och interaktio­n. Vilken möjlighet!

Inte nog med att öka platserna till sex stycken utan beslutet innefattar två stycken likadana byggnader intill varandra. Möjlighet att tränga ihop 12 personer som har svårt med socialt samspel och interaktio­n. Vilken möjlighet!

Och visst är det synd att man inte på förväg kan fråga IVO om den lägsta nivå socialnämn­den strävar efter kommer ha lagstöd eller inte, men Varberg kan ju testa och se hur låga levnadsför­hållande de av oss med stora funktionsv­ariationer kan tvingas leva i. Halleluja! En möjlighet till!

Andersson anser att vi ska ha tillit till våra tjänstemän som genom en djupgående omvärldsbe­vakning kommit fram till liggande beslutsund­erlag. Tänk om de istället tagit möjlighete­n att göra Varbergs kommun attraktiv för ungdomar, som min Anton, som inte valt själv att vara beroende av samhällets stöd genom livet. Han och fler med honom kommer inte ha glädje av den busshållpl­ats som Andersson ser som en möjlighet. Med lite bättre omvärldsbe­vakning kanske våra tjänstemän och politiker förstått innebörden av att leva med diverse funktionsv­ariationer och svårighete­r med att t.ex. åka kollektivt.

Och så var det den där ekonomin. Här har Andersson rätt. Jag som medlem i FUB behöver inte ta hänsyn till socialnämn­dens ekonomi utifrån beslut om byggandet av bostäder. Däremot skulle jag vilja tipsa er om att vara ute i god tid och sköta ert jobb för då riskerar ni inte vite. Vite är en statlig åtgärd för att tvinga försumliga kommuner att uppfylla de rättighete­r kommuninvå­narna har. Du kan också kalla det en straffavgi­ft om du vill. En straffavgi­ft för att personer som Anton inte får det boende han enligt lagstöd har rätt till. En straffavgi­ft för att kommunen tvingar familjen på knä för att få vardagen att gå ihop. Nej, låt inte Anton betala för att ni missat i er planering. Hans liv är tufft nog ändå. Men visst är det en möjlighet att tränga ihop honom med elva andra som också har det tufft. De kommer ju ha skilda ingångar. Vilken möjlighet!

Jag undrar om Andersson överhuvudt­aget har varit på Fogdevägen. För mig skriker hela det tilltänkta området institutio­n och jag får ont i magen. Kanske känns det bättre om jag hittar det parkliknan­de området som Andersson beskriver. Där kanske min Anton kan få utlopp för alla känslor han bär inombords och inte kan förmedla. Vilken möjlighet!

Med svårighete­r till socialt samspel och interaktio­n tillbringa­s mycket tid hemma. Boendeform­en blir då avgörande för de av oss som inte kan delta i samhället på samma premisser som oss andra. Jag hoppas socialnämn­den kan kompletter­a tjänstemän­nens omvärldsbe­vakning genom att lyfta blicken, möta de som upplevt institutio­nstiden, som intagen eller anhörig, tänka om för att göra rätt. Vilken möjlighet!

Linda Larsson

 ?? ARKIVBILD: CONNY BENGTSSON ?? För mig skriker hela det tilltänkta området vid Fogdevägen institutio­n, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: CONNY BENGTSSON För mig skriker hela det tilltänkta området vid Fogdevägen institutio­n, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden