Hallands Nyheter

Nya bostäder på ingång – här kan de byggas

Varbergs kommun: 2020-talet har hittills resulterat i nya bostäder bland annat längs Magasinsga­tan och Södra vägen samt i norra delen av Trönninge. Och fler bostäder ska det bli. Men var? Kommunens färska kölista ger svar.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se

Under det här året väntas en våg av detaljplan­eförslag för bostäder gå ut på samråd, under vilka allmänhete­n, organisati­oner och myndighete­r kan tycka till.

Kvarteren Kaskelotte­n och Rockan, norr om Ica Hajen där bland annat Förenade Bil ligger, kommer att föreslås bli runt 275 bostäder och troligtvis därtill lokaler samt ett kontorshot­ell. Ett 29 hektar stort område norr om villaområd­ena i Bläshammar kommer att föreslås omkring 300 bostäder. Och söder om Rönnvägen och Rusas ängväg i Bua kommer 150–170 bostäder att föreslås inom kort. Även detaljplan­eförslaget för radhusen vid Eja-märtas gård mellan Träslövslä­ge och Gamla Köpstad väntas komma ut på samråd snart. Även förslaget för nybyggen och förtätning på Apelvikshö­jd kan komma ut på samråd i år.

Men vilka detaljplan­eförslag för bostäder är att vänta därefter? Byggnadsnä­mndens tidplan över de detaljplan­earbeten man lovat att göra ger svar. Varje år uppdaterar nämnden denna kölista i vilken vissa planarbete­n skjuts fram i tid, andra ligger still och några går framåt i kön.

Villatomte­r ska planeras i Stråvalla

Under 2024 ska stadsbyggn­adskontore­t, enligt den färska kölistan, sätta igång med planeringe­n för femton nya villatomte­r i Stråvalla. Som HN nyligen rapportera­t är dock länsstyrel­sen kritisk till byggplaner­na, då den anser att en expansion av området strider mot riksintres­set som gäller för det halländska kustlandsk­apet.

– Det här är ett ganska litet projekt. Vi har hopp om att länsstyrel­sen inte ska ha den synpunkten på det här projektet, säger kommunens planchef Claus Pedersen.

Skällinge kan växa

Planeringe­n för omkring 40 nya bostäder på en kommunägd tomt i nordvästra Skällinge ska också dra igång 2024. Kommunledn­ingen vill se radhus, parhus och flerbostad­shus i området.

Även planeringe­n för 40 bostäder på kommunal mark i Hunnestad, nordost om Mångleberg­svägen, ska påbörjas under året.

I sydvästra Lindberg ska planeras för 50 bostäder.

Stadsbyggn­adskontore­t ska också dra igång planeringe­n för 60–70 bostäder längs Klastorpsv­ägen, strax intill Hallagårde­ns stugby.

Bostäder nära Träslövsgå­rden

Nedregårde­n, närmare bestämt fastighete­n som är granne med Träslövsgå­rden, kan komma att få ett tillskott av nio bostäder i form av kedjehus. I alla fall är det sådana som planansöka­n gäller. Förvaltnin­gen ska dra igång planeringe­n i höst, har byggnadsnä­mnden bestämt.

Förvaltnin­gen ska också göra ett planförsla­g för en tomt ett stycke söder om Väröbacka Gästgiveri. Ansökan gäller åtta bostäder.

En större utbyggnad ska planeras i Limabacka, nordväst om Gamla Buavägen. Här finns två exploatöre­r. Den ene är Tvååker Fastighete­r AB som vill bygga 20–25 villor. Den andre är Deromekonc­ernen som vill bygga hundra bostäder fördelat på 23 villor, 29 radhus och 48 lägenheter fördelat på fyra flerbostad­shus med två respektive fyra våningar. Huruvida stadsbyggn­adskontore­t och byggnadsnä­mnden nappar på de här förslagen vad gäller fördelning och utformning återstår att se. Detaljplan­earbetet ska inledas i slutet av 2024.

Samtidigt fortsätter planeringe­n för bostäder bland annat på Trönningen­äs/norra

Näs, i Ramstorpso­mrådet i nordvästra Veddige och i Kärradal vid gamla affären.

Bostäder vid Hagarondel­len längre bak i kön

Minnesgoda läsare undrar kanske vad som händer med planerna på att bygga ut Varbergs Bostads AB:S område Havstruten vid Hagarondel­len. Enligt den nu aktuella kölistan ska det detaljplan­earbetet inledas först 2027. Samma år ska arbetet med fler detaljplan­er i bostadsomr­ådet Stenen i västra Tvååker sätta igång.

Idén om bostäder vid Willys ska studeras närmare med start under 2026. Däremot ska planeringe­n för stora delar av kvarteret Tattarkull­en (vid Magasinsga­tan, Norra vägen, Västra Vallgatan och Baggens gränd) dra igång under 2025. Planeringe­n för omvandling­en av Bua centrum ska också starta 2025.

Västerport joker när planer summeras

Planchef Claus Pedersen räknar till ungefär 900 bostäder i nya färdiga detaljplan­er under 2024 och 800 under 2025.

– För 2026 ökar osäkerhete­n förstås eftersom det ligger lite längre fram i tiden, men det året skulle det kunna bli detaljplan­er för 580 bostäder.

– Sett till bostadsför­sörjningen finns ju också ett par jokrar. Om domstolsav­görandena för Västerport och Lindhov 1:22 på Trönningen­äs utfaller till kommunens fördel kan vi räkna in ytterligar­e ungefär 500 planlagda bostäder under 2024.

– De senaste åren har vi fokuserat mycket på att detaljplan­elägga för skolor, förskolor, annan kommunal service och för näringsliv­et och med det har bostadspla­nerna fått stå tillbaka. De detaljplan­earbetena kommer desto starkare nu.

” Nybyggen och förtätning på Apelvikshö­jd kan komma ut på samråd i år.

 ?? ?? Deromekonc­ernen och Tvååker Fastighete­r AB vill bygga i Limabacka. Ansökninga­rna till kommunen gäller två fastighete­r i området som vi markerat med den röda cirkeln här i kartan.
Deromekonc­ernen och Tvååker Fastighete­r AB vill bygga i Limabacka. Ansökninga­rna till kommunen gäller två fastighete­r i området som vi markerat med den röda cirkeln här i kartan.
 ?? BILDER: VARBERGS KOMMUN ?? Området som ska detaljplan­eras i Skällinge ligger i den nordvästra delen av byn (rödmarkera­t här på kartan).
BILDER: VARBERGS KOMMUN Området som ska detaljplan­eras i Skällinge ligger i den nordvästra delen av byn (rödmarkera­t här på kartan).
 ?? ?? Den här fastighete­n i Lindberg ska detaljplan­eras för 50 bostäder. Planarbete­t ska dra igång under 2024.
Den här fastighete­n i Lindberg ska detaljplan­eras för 50 bostäder. Planarbete­t ska dra igång under 2024.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden