Hallands Nyheter

Evelina Toveks framtidslö­fte börjar hitta formen

Utesäsonge­n är igång för Evelina Tovek och den hästen Moeboetoe vd Roshoeve som hoppade hem en niondeplat­s under Doha Tour i Qatar. – Jag vill bygga upp hästen till den högsta nivå och nu bevisar han att han kan nå dit, säger Tovek.

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Evelina Tovek håller på att träna upp framtidslö­ftet Moeboetoe vd Roshoeve. Hästen visade i helgen att han redan nu börjar hålla hög klass när duon vann Grand Prix-kvalet i konkurrens med 15 startande.

Det svenska ekipaget var en av de sju som var felfria och var dessutom snabbast i klassen. En seger som innebär att Tovek kunde inkassera över 80 000 kronor i prispengar.

– Det är egentligen min tredjehäst men nu i Qatar får han vara förstahäst. Han har inte varit på den här nivån innan men verkligen klivit upp en nivå nu de sista månaderna och presterat väldigt bra, säger Evelina Tovek.

Hon tillägger sedan:

– Sen var vi faktiskt felfria andra dagen också men hade ett nedslag i omhoppning­en så det var väldigt bra.

Ekipaget slutade sedan på en fin niondeplat­s i Grand Prix-tävlingen.

– Det var en jättefin runda. Jag fick ett lite olyckligt nedslag i mitten av banan där bommen lika gärna hade kunnat ligga kvar. Hästen hoppade superbra så det var en bra runda inför de andra tävlingarn­a.

Hon är väldigt nöjd med hur Moeboetoe vd Roshoeve presterat.

– Han debuterade i världscupe­n nu i december och var felfri där också. Jag är väldigt glad över att han nu kommit upp på den högsta nivån och att jag har en till häst som kan gå i de största klasserna.

Tovek är på plats i Qatar under två månaders tid för att träna och tävla med sina fyra hästar.

– Planen är att rida hem lite prispengar (skratt). Det är ju därför man åker dit men även för att komma igång inför säsongen och försöka få ihop lite rankingpoä­ng.

– Vädret är väldigt behagligt för hästarna jämfört med kylan hemma.

Det har också blivit en hel del intjänade prispengar under de första två tävlingshe­lgerna.

– Jag har vunnit ungefär 25 000 euro (drygt 280 000 kronor) under

” Jag är väldigt glad över att han nu kommit upp på den högsta nivån och att jag har en till häst som kan gå i de största klasserna. Evelina Tovek

de här veckorna. Vi har fyra tävlingar kvar så jag hoppas att det ska bli en ännu större slant och att det här bara är början.

– Det kostar ju att åka hit också. Nästa vecka väntar ytterligar­e en tävling innan det är dags för två helgers vila.

– Jag kommer stanna här och träna hästarna under ledigheten. Sen har vi tre tävlingsve­ckor till där jag varierar mellan mina fyra hästar.

 ?? BILD: MATHILDA AHLBERG ?? Evelina Tovek har redan nu börjat nå framgångar utomlands med hästen Moeboetoe vd Roshoeve.
BILD: MATHILDA AHLBERG Evelina Tovek har redan nu börjat nå framgångar utomlands med hästen Moeboetoe vd Roshoeve.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden