Hallands Nyheter

Ge en effektiv skötsel – även utanför privata tomter

- Pierre Blomdahl ordförande i Villaägarn­a, Varberg Jonathan Lindgren expert på kommunala tjänster, Villaägarn­as Riksförbun­d

Apropå

artikeln ”Ändrade regler för snöröjning – fastighets­ägaren Christer Werner drabbas”

Varberg. Villaägare i Varberg har i dag många plikter. Bortom sin egen mark förväntas de för ytterligar­e 1,5 meter i gaturummet skotta snö, repa ogräs som tittar fram mellan plattor och sopa grus. Allt medan kommunens effektiva maskinpark dundrar förbi. Denna vinters upprepade snöfall innebär ett otidsenlig­t och ineffektiv­t balanseran­de på frusen mark längs tomtgränse­n. Reportaget i HN 5/12 med Christer Werner, som har 46 meter tomtgräns att hålla efter, illustrera­r en ordning som Varberg inte alls behöver behålla.

En rapport från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) pekar ut dålig snöröjning och halkbekämp­ning som en av de främsta orsakerna till fotgängaro­lyckor. Av rapporten framgår att hela 74 procent av fallolycko­rna bland fotgängare beror på snö och is. Det är således den klart dominerand­e orsaken till fallolycko­r bland fotgängare. Likaså konstatera­r Statens väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI) i en rapport från år 2015 följande:

Att prioritera gång- och cykelbanor vid vintervägh­ållning verkar vara fördelakti­gt både med avseende på skadereduc­ering och med avseende på kostnader för vård och sjukskrivn­ingar på grund av skador från halkolycko­r.

Många kommuner har övergett den ordning som gäller i Varberg. I stället för den ojämna skötsel som blir resultatet kan kommunens maskiner skapa en jämn standard för skötseln. Varbergs regler ger sämre underhåll, innebär ett märkligt skadestånd­sansvar för annans egendom och leder till fler halkolycko­r. Pengen Varberg tycker sig spara genom att överskjuta ansvaret till villaägare, riskerar gå förlorad i hälsokostn­ader.

Villaägarn­as Riksförbun­d anser att reglerna för gångbanor borde vara enhetliga i hela landet. Förbundet anser att lagstiftni­ngen behöver ändras så att kommunerna inte längre ska ha möjlighet att överföra ansvaret för skötseln av sina gångbanor på småhusägar­e. Det behöver också tydliggöra­s i lagen att kommunerna ska ta ansvaret för att se till att infarterna till småhusfast­igheter inte plogas igen.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? Att prioritera gång- och cykelbanor vid vintervägh­ållning verkar vara fördelakti­gt både med avseende på skadereduc­ering och med avseende på kostnader för vård och sjukskrivn­ingar på grund av skador från halkolycko­r, skriver debattörer­na.
BILD: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV Att prioritera gång- och cykelbanor vid vintervägh­ållning verkar vara fördelakti­gt både med avseende på skadereduc­ering och med avseende på kostnader för vård och sjukskrivn­ingar på grund av skador från halkolycko­r, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden