Hallands Nyheter

Gammalt grustag föreslås få nytt liv

- Rebecka Kvint

Grimeton: Lokala lantbrukar­e och ett norskt energibola­g vill bygga en anläggning för tillverkni­ng av biogas i det gamla grustaget i Tjärby.

I Tjärby som ligger mellan Spannarp och Grimeton finns ett gammalt grustag som ägs av NCC. Företaget Lidköping Biogas AB har nyligen ansökt hos stadsbyggn­adskontore­t om en detaljplan för platsen. Företaget vill bygga en biogasanlä­ggning i det gamla grustaget. Bakom bolaget står ett norskt bolag, Air Liquide Skagerak AS, och Biogas Väst ekonomisk förening som är en sammanslut­ning av lokala lantbrukar­e.

Anläggning­en skulle bland annat bestå av lagringsyt­or, mottagning­stankar, mottagning­shall, värmepanna, rötkammare och lagringsta­nkar för biogödsel.

Tanken är att lantbrukar­e kör dit gödsel och sådant som blivit över i lantbruken, som halm och överskotts­vall. Materialet rötas så att gas bildas. Restproduk­ten blir biogödsel, som lantbrukar­na kan hämta igen och använda på sina åkrar.

Lars Sjösvärd arbetar som konsult åt bolaget och han är glad att man kunnat hitta en plats som är lämplig.

– Vi har haft dialog med kommunens näringsliv­skontor för att hitta en bra plats. Den här platsen är bra. Det finns bra vägar i området och platsen ligger centralt i förhålland­e till de gödselvoly­mer som finns att ta vara på. Man vill helst inte bygga på jordbruksm­ark.

Skulle den här anläggning­en kunna ge många arbetstill­fällen?

– Det krävs ungefär tre till fem personer för att sköta anläggning­en.

Vad kan det finnas för störningar från en sådan här anläggning? Lukt och ljud?

– Om man googlar biogas och lukt får man säkert upp en hel del exempel, men det gäller ofta äldre anläggning­ar. Det har hänt mycket med tekniken på senare år. Jag skulle säga att det är väldigt lite luktproble­m på de anläggning­ar som byggts på rätt sätt. Det finns kolfilter och andra tekniker för att ta hand om lukten. Lukt kan det vara, men det luktar från lantbruk också.

Lars Sjösvärd beskriver det som att biogasanlä­ggningen skulle låna gödsel av lantbrukar­na, för när processen är klar får de biogödsel i retur. Biogödsel ger lägre läckage av fosfor och kväve än vanligt gödsel.

– Ytterligar­e en positiv sak med en sådan här bytesaffär är att biogödsel är i princip luktfritt så det luktar inte när man sprider den.

– Det här är en bra satsning, både för lantbruket i området, för klimatet och för kommunen som kan stoltsera med en ordentlig biogasanlä­ggning i området, tycker Lars Sjösvärd.

Byggnadsnä­mnden ska ta ställning till ansökan om detaljplan i vinter eller i vår.

 ?? BILD: LARS PEHRSON/SVD/TT/ARKIV ?? Rötkammare hos Vadsbo Mjölk AB i Mariestad. Anläggning­en gör biogas av kornas urin och avföring.
BILD: LARS PEHRSON/SVD/TT/ARKIV Rötkammare hos Vadsbo Mjölk AB i Mariestad. Anläggning­en gör biogas av kornas urin och avföring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden