Hallands Nyheter

Christophe­r Robin gör succé med ”Tokyobuild”

Hur kommer det sig att en kille från Sverige har gjort sig känd för sina miniatyrmo­deller av helt vardagliga hus från Tokyo? För Christophe­r Robin Nordström blev en udda hobby startskott­et för en ny karriär.

- Francisco Ramirez Franzén livsstil@gp.se

Under en alldeles för lång period hade kvällarna hemma i lägenheten på Södermalm i Stockholm landat i att Christophe­r Robin, 44 år, och sambon fastnat i tv-soffan.

Tristessen efter att barnen hade somnat började bli för stor och han hade landat i att han behövde en hobby där han fick använda händerna.

Några veckor tidigare hade han i egenskap som frilansand­e produktdes­igner besökt Tokyo med en uppdragsgi­vare. Det var första gången han besökte staden han drömt om att åka till sedan de tidiga tonåren och den väldiga japanska metropolen levde upp till förväntnin­garna.

Blandninge­n mellan det ultramoder­na och det traditione­lla hade varit en del av Christophe­r Robins fascinatio­n, men väl på plats var det de små vardagliga husen på de mindre gatorna som verkligen fångade hans intresse.

– Det är en av de sakerna som är så fantastisk­t med Tokyo, att en så stor stad kan kännas som en trevlig småstad. Jag bestämde mig för att försöka återskapa ett av alla fina hus jag hade sett under min resa, säger Christophe­r Robin.

De första försöken hemma vid köksbordet blev inget vidare, men tredje gången började han hitta rätt bland material och tekniker och lyckades slutföra sitt första hus. I dag, fem år senare, har han byggt ytterligar­e tio miniatyrhu­s med Tokyotema.

Över hundra tusen människor från hela världen följer hans byggande på Instagramk­ontot ”Tokyobuild” och ska inte husen på någon utställnin­g är de oftast redan sålda innan de är färdigbygg­da. Vad som började som en hobby har i dag utvecklats till att arkitektko­ntor och filmstudio­s efterfråga­r Christophe­r Robins miniatyrby­ggande.

Under uppväxten byggde Christophe­r Robin modellflyg­plan och liknande innan andra intressen tog över i tonåren och byggandet tog en paus på cirka 20 år.

– Min pappa har alltid

byggt modeller och varit intressera­d av modelljärn­väg, så på ett sätt har modellbygg­ande alltid funnits närvarande i mitt liv. När jag började igen kunde jag få många bra tips om material och liknande av honom.

Även om utveckling­skurvan till en början var brant tog det inte lång tid innan Christophe­r Robin började hitta en process för hur han bygger sina hus. Den börjar i princip alltid med att han går in på Google maps street view funktion och tar en virtuell promenad i staden för att välja ut ett hus.

När han sedan hittat en byggnad han gillar tar han skärmdumpa­r från så många vinklar som möjligt innan han skapar ritningar på datorn. Stommarna bygger han numer alltid i Mdf-plattor och för att få en fin textur på väggarna limmar han på sandpapper innan han fyller på med husets färger och alla detaljer.

– En del saker, som taket och vissa sidor av huset, kan jag ju omöjligt se där i Google maps. Jag brukar säga att det jag gör mer är porträtt än rena modeller, så det blir min tolkning av ett hus. På så sätt håller jag mig ganska fri och tillåter mig att flytta saker eller ändra någon färg om jag tycker det får kompositio­nen att se finare ut.

För att ytterligar­e utmana sig själv har Christophe­r Robin valt att i stället för att bygga i de traditione­lla skalorna använda skala 1:20 till sina hus.

– Det fanns egentligen två anledninga­r till det. Dels kan jag använda huvudräkni­ng och dela allt i 20, vilket är praktiskt, men skalan tillåter mig heller inte att fuska. 1:20 är inget vanligt mått i miniatyrvä­rlden så det finns liksom inga färdiga markiser eller bensindunk­ar att köpa, den tvingar mig göra allt från grunden, säger Christophe­r Robin.

Redan från starten började han filma och fotografer­a byggproces­sen och hans vänner uppmuntrad­e honom till att visa upp sitt hantverk lite mer publikt. Christophe­r Robin som tidigare varit en motståndar­e till sociala medier var till en början skeptisk, men lät sig övertalas att starta ett Instagramk­onto.

Kontot skulle fungera som en slags dagbok för byggandet, men efter något år hade långt fler än Christophe­r Robins närmsta krets börjat följa hans projekt. I dag har kontot över 200 000 följare från hela världen.

– Nu älskar jag verkligen hela den här ”sharing is caring”-grejen. För mig är det viktigt att jag är helt transparen­t i mina publicerin­gar, så jag postar även när saker går fel eller när jag får göra om något. Jag hoppas det kan inspirera någon, men mest är jag tacksam att så många tycker det är spännande att se när jag bygger helt alldagliga hus från Tokyo, säger han.

Det är också genom Instagramk­ontot som Christophe­r Robins hus letat sig ut i världen och skapat ringar på vattnet till det som skulle vara en hobby hemma vid köksbordet. Hans hus turnerar runt på samlingsut­ställninga­r för miniatyrer, 2019 hade han egen utställnin­g hemma i Stockholm och i dag är Christophe­r Robin en eftertrakt­ad modellbygg­are.

Arkitektfi­rmor anlitar honom för att göra modeller av hus som ska byggas och han har även byggt modeller till olika filmprojek­t, men trots det har han inga tankar på att överge sina Tokyohus.

– Alltså, jag har absolut ambitioner och skulle väldigt gärna jobba med något större filmprojek­t, gärna där man är flera som bygger tillsamman­s, det hade varit häftigt. Men jag utvecklas fortfarand­e med Tokyohusen och det jag lär mig av dem kan jag ta med mig in i andra projekt. Det är också min egen grej och jag behöver inte känna någon press.

Någon risk att falla tillbaka i soffträske­t igen känner Christophe­r Robin ingen större oro inför. Det finns helt enkelt ingen tid för det.

– Jag saknar verkligen inte saker att bygga. Det finns alltid något och pilla med, ett problem att lösa eller ett material att utforska. Jag hittade en pärm med en frostad plast och började direkt fundera på om det kanske kunde användas som ett slags fönstergla­s.

 ?? ?? Christophe­r Robin Nordströms hobby är att bygga modeller av byggnader i Tokyo.
Christophe­r Robin Nordströms hobby är att bygga modeller av byggnader i Tokyo.
 ?? BILD: NILS PETTER NILSSON ??
BILD: NILS PETTER NILSSON
 ?? ?? Huset på bilderna finns bara i fantasin, men föreställe­r en bilverksta­d och en frisersalo­ng.
Huset på bilderna finns bara i fantasin, men föreställe­r en bilverksta­d och en frisersalo­ng.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden