Hallands Nyheter

Succémittf­ältare från Australien till Varbergs Bois

Varbergs Bois har gjort klart med den tidigare australien­siske mittfältar­en Marc Tokich som gjorde stor succé i Tobias Linderoths Skövde i fjol. – Tobias är en stor anledning till att jag valt att komma hit då jag trivdes med att spela under honom, säger

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Australier­n noterades för två mål och en assist på 12 matcher i Superettan ifjol efter att ha värvats i till Skövde AIK mitt under säsongen. Där var han med och hjälpte klubben att säkra en plats i den näst högsta serien.

Nu när kontraktet med klubben löpt ut väljer han alltså att återförena­s med tränaren Tobias Linderoth i Varberg.

– Vi hade ett väldigt framgångsr­ikt samarbete och nu har jag möjlighet att växa som spelare och skörda nya framgångar här i Varberg, säger Marc Tokich och hyllar Linderoth:

– Han förstår spelet. Vet vad som krävs för att vinna och hur man ska prata med spelarna för att inspirera dem. Jag älskar den mentalitet­en han kommer med som för samman hela laget.

Nu hoppas han kunna vara med och spela tillbaka Varberg till Allsvenska­n.

– Varberg har spelat i den högsta ligan i ett antal år och vi vill tillbaka dit direkt. Det är den mentalitet­en laget kommer ha inför den här säsongen.

Kontraktet med Varberg är skrivet på ett år plus en option om en förlängnin­g med ytterligar­e ett år.

– Vi tar det här året först så får vi diskutera hur vi gör efter det.

Tokich kan spela på en mängd olika positioner. Inte bara som defensiv mittfältar­e och mittback utan även som åtta och tia. I Skövde användes han som en central mittfältar­e med defensivt ansvar och det är där han räknar med att spela i Varberg.

– Jag kan spela där laget behöver mig men om du frågar mig är jag främst är en central mittfältar­e.

24-åringen har bland annat meriter från U20-landslagss­pel med Australien och har spelat i klubbar som Mjällby AIF, NK BSK Bijelo Brdo i den kroatiska andraligan och nu senast alltså Skövde.

– Jag ville spela i Europa på så hög nivå som möjligt och nu är jag inne på mitt fjärde år så det känns riktigt bra.

Hur var det att spela i Kroatien?

– Det var en väldigt bra liga och jag har kroatiskt ursprung så det var kul att testa på det. Visst hade det sina för och nackdelar men jag tyckte om tiden jag hade där.

Australien­sisk fotboll har varit i ropet sedan landets tidigare förbundska­pten Ange Postecoglo­u tog över som ny manager för Tottenham Hotspur i engelska Premier League. Där har han, till Tokich glädje, gjort stor succé.

– Vi älskar honom i Australien och är glada över att han tillhör en så stor och fin klubb i England. Innan säsongen sa jag till alla att han skulle lyckas där då vi känner till honom så väl.

 ?? BILD: KENT VIKSTRÖM ?? Marc Ante Tokich har skrivit på för Varbergs Bois. ”Jag ser väldigt mycket fram emot att få komma igång med laget. Jag har hört bra saker om Varberg som stad och det känns som att alla är väldigt vänliga här så jag känner mig redan som hemma, säger han.
BILD: KENT VIKSTRÖM Marc Ante Tokich har skrivit på för Varbergs Bois. ”Jag ser väldigt mycket fram emot att få komma igång med laget. Jag har hört bra saker om Varberg som stad och det känns som att alla är väldigt vänliga här så jag känner mig redan som hemma, säger han.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden