Hallands Nyheter

Lyckad satsning på ungdomar för kraftsport­klubben

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Satsningen på ungdomar har visat sig vara ett vinnande drag för Falkenberg­s Kraftsport­klubb – som nyligen stod för en historisk bedrift och hoppas kunna arrangera Sm-tävlingar nästa år. – Kul att så många unga som hittar hit känner en trygghet att träna här och blir en del i vår fina gemenskap, säger Jacob Nilsson.

Allt fler yngre har börjat träna styrkelyft i Falkenberg. En av anledninga­rna till det är att Falkenberg­s Kraftsport­klubb gjort en medveten satsning för att få fler ungdomar och juniorer att intressera sig för att tävla i sporten.

Även om Jacob Nilsson endast är 21 år gammal har han redan flerårig erfarenhet av att coacha yngre lyftare – som både letat sig till den ideella delen av verksamhet­en samt börjat tävla.

– Vi har en bra uppgång när det kommer till ungdomar och juniorer och vill fortsätta utveckla den sidan, säger Jacob Nilsson och berättar att en stor del av klubbens 100 medlemmar numera är ungdomar. Hur ung kan man vara i den här sporten?

– Man får tävla på riktigt från när man är 14 och vara med på teknikträn­ing från att man är 11. Men du får inte ut så mycket av styrketrän­ing om man inte kommit in i puberteten.

– Därför tycker vi att man kan hålla på med fotboll eller annan idrott innan man börjar med det här när du fyllt är 14, säger Jacob som har en bakgrund inom handboll och golf.

Under denna säsong har det hänt mycket. Klubben har inte bara ungdoms- och juniorlag för första gången någonsin. De har även ett nybildat damlag som dominerat division 1 i styrkelyft.

– Vi växer på alla plan. Även om vi kanske inte har jättemånga medlemmar är det fler som vill tävla istället för att motionera och det är väldigt kul.

Nilsson och klubbkamra­ten Alexander Karlsson, 25, hittade själva till sporten för fyra år sedan och hjälper till att instruera andra.

– När jag och Alexander började fick vi lära oss själva (skratt). Men det går ju fortare framåt om du får hjälp och kan lära dig av andra, säger Jacob.

En del i att klubben etablerat sig som en av Sveriges främsta när det kommer till bänkpress och styrkelyft är att medlemmarn­a ställer krav på varandra under träningspa­ssen när det kommer till själva utförandet.

– Innan man lastar på och ökar väldigt mycket, som man gärna gör i ung ålder, är det bättre att lyfta ordentligt först. Efter det kan du börja lyfta tungt. Det har fungerat väldigt bra.

– Det är hårda krav på tävling och därför försöker vi även vara hårda men rättvisa mot varandra när vi tränar.

Något som gav utdelning när lagsm i bänkpress nyligen avgjordes i Göteborg. Med ett ungt lag lyckades Falkenberg ta hem guldet på herrsidan.

De fyra bästa i Carl Johansson, Alexander Karlsson, Roy Benja

minsson och Jimmie Söderhäll bänkade så pass bra att Falkenberg slutade etta efter att ha landat på 358,18 poäng före Sundbyberg på 352,71.

Klubbens starkaste bänkpressa­re är Alexander Karlsson som bänkade hela 205 kilo under sitt bästa godkända försök. Han lyfter fram klubbens sammanhåll­ning som framgångsf­aktor.

– Det var ett gäng kompisar som vann. Vi har en riktigt fin sammanhåll­ning, säger Alexander.

– Guldet är det största som hänt klubben på lagbasis så det är vi väldigt stolta över. Otroligt skönt att få betalt för allt slit, säger Jacob.

Det blev ett historiskt guld då det var klubbens första någonsin.

– När jag började 2018 pratade vi om att alla måste tävla i bänk så vi får ihop de poäng som krävs för att kvala in till den här tävlingen. Det har varit en lång väg hit och något vi jobbat för i många år, säger Alexander.

Framgången var till stor glädje för Gerry Dahlgren, 71, som var med och grundade Falkenberg­s Kraftsport­klubb.

– En riktigt stor bedrift för en liten klubb som oss. Det brukar vara de stora klubbarna i Stockholm eller Göteborg som vinner SM, så att vi lyckades göra det skulle jag säga är unikt, säger Dahlgren.

21-åringen Jacob Nilsson har även siktet inställt på junior-sm i april.

– Förra året kom jag trea och innan det har jag blivit tvåa vid två tillfällen så jag är rätt sugen på att ta guldet den här gången (skratt).

För Alexander Karlsson och ett gäng andra klubbkamra­ter är Sm-veckan i Luleå i slutet av mars ett stort mål. Där ska han tävla i -105 kilos-klassen i styrkelyft.

– Mina förhoppnin­gar är en pallplats och svenskt bänkrekord i styrkelyft. Det ligger på 211 kilo. Jag har gjort 220 på träning och 210 på tävling innan så jag hoppas kunna ta det, säger Alexander.

Nästa år är förhoppnin­gen att kunna locka ett av de större mästerskap­en till Falkenberg.

– Vi planerar att ansöka om att få arrangera bänkpress-sm 2025, säger Gerry Dahlgren.

– Det skulle bli en chans att visa upp sig i hemstaden och det är inte så ofta man får den möjlighete­n, säger Jacob Nilsson.

 ?? ?? Alexander Karlsson och Jacob Nilsson lastar på några vikter på skivstånge­n. Gerry Dahlgren till höger i bild hyllade lagsammanh­ållningen under Sm-tävlingen i Göteborg.
Alexander Karlsson och Jacob Nilsson lastar på några vikter på skivstånge­n. Gerry Dahlgren till höger i bild hyllade lagsammanh­ållningen under Sm-tävlingen i Göteborg.
 ?? ?? ”Vi är noga med att se till att alla lyfter på rätt sätt och därför skadar vi oss inte särskilt ofta”, säger Jacob Nilsson.
”Vi är noga med att se till att alla lyfter på rätt sätt och därför skadar vi oss inte särskilt ofta”, säger Jacob Nilsson.
 ?? BILDER: KENT VIKSTRÖM ??
BILDER: KENT VIKSTRÖM
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden