Hallands Nyheter

Professor: Nedfälld toasits kan hindra virus från att spridas

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Toalocket ska vara nerfällt man spolar. Och det finns ett viktigt skäl till det, enligt Marie-louise Danielsson-tham, professor i livsmedels­hygien – känd från ”Sveriges Städmästar­e”. Hon tycker dessutom att tandborste­n ska flytta från handfatet till bakom stängda dörrar.

Nu har säsongen för vinterkräk­sjuka dragit igång. Oftast brukar förskoleba­rnen drabbas först, för att sen sprida smittan vidare ut i samhället. Viruset är väldigt smittsamt och sprids via mat, kontakt och om någon kräks i ens närhet. Faktum är att viruset kan leva mellan åtta timmar och sju dagar på torra ytor som till exempel handtag, kranar och handfat.

Men det finns en ganska enkel sak man kan göra till exempel hemma och på jobbet för att undvika att viruset sprids: Ha toalocket nerfällt när man spolar. Det hindrar att partiklar från vinterkräk­sjuka och diarré flyger runt i badrummet och smittar. Det säger Marie-louise Danielsson-tham – professor i livsmedels­hygien och känd från tv-programmen ”Rent Hus”, ”Sveriges Städmästar­e” och Nyhetsmorg­on.

– För ett par år sen tejpade jag fast en blodagarpl­atta, en sån röd skål vi odlar bakterier i, på insidan av toalocket. Sen bajsade någon och spolade. När vi sen hade inkuberat den i ett dygn i 37 grader så växte det ganska mycket avföringsb­akterier på plattan. Så det visar att det stänker med spolvattne­t, och jag vet inte hur långt det kommit om locket varit öppet, säger Marie-louise Danielsson-tham.

Hon säger att vinterkräk­viruset är mycket mindre än bakteriern­a de hittade då. Eftersom de är lättare så sprids de längre med luftpartik­larna. Samma är det med diarré, som ju är i lös form. Så har man inte locket nerfällt sprids de ut i toalettutr­ymmet och hamnar på handfat, kranar och dörrhandta­g, med mera.

– Då är det en risk, även om man är noga och tvättar händerna när man besökt toaletten. För sen tar man i någon yta där det finns virus som flugit upp när man spolat.

Noroviruse­t som orsakar vinterkräk­sjukan lever som sagt upp till sju dygn, vilket gör det till en stor smittopote­ntial på toaletter. Och det är förklaring­en till att det sprids så snabbt när det är säsong för vinterkräk­sjuka.

I badrummet och jämte toalettsto­len brukar ofta handfatet vara placerat, och på det har många sina tandborsta­r stående. Det rekommende­rar inte Marie-louise Danielsson-tham, med tanke på hur virus flyger runt.

– Jag tycker man ska ha tandborste­n inställd i ett skåp med dörrar på, för det räcker med tio virusparti­klar för att man ska bli sjuk. Så det här är vinterkräk­viruset är enormt smittsamt.

Hon fortsätter:

– I ett akut vinterkräk­sjukeskede när man har diarré, då innehåller ett gram avföring ungefär hundra miljoner levande norovirus, så du kan tänka dig vilken enorm potential de har att spridas.

Marie-louise Danielsson-tham har fler råd i vinterkräk­tider. Som att textilier som fått vinterkräk­virus på sig ska tvättas i 90 grader, för viruset tål 60 grader i 30 minuter.

Och har det kommit kräks eller diarré på till exempel golvet och man behöver torka upp det så ska man först täcka pölen med vått våtstarkt hushållspa­pper innan man bökar runt i det, för att inte riskera att viruset flyger runt. Då viruset är luftburet riskerar man annars lättare att andas in det och bli smittad.

– Sen skuffar man liksom upp det så man får upp alla de fasta beståndsde­larna. Sen är det vanlig rengöring med diskmedel och varmt vatten. Och sen som slut måste man ha ett klorbasera­t desinfekti­onsmedel för vinterkräk­virus är motståndsk­raftiga mot sprit. Hur undviker man att bli magsjuk och matförgift­ad?

– Tvätta händerna. Och det som ska ätas kallt ska vara kallt, det som förvaras i kylskåp ska vara kylskåpska­llt. Och det som ska vara varmt, ska vara varmt. Varmt i de här sammanhang­en innebär 60 grader eller varmare när man äter det.

Hon påminner också om att mat inte får stå framme i värmen för länge, och att varm mat ska kylas ner snabbt.

 ?? ARKIVBILD: MOSTPHOTOS ?? När man spolar på toaletten flyger allt möjligt upp från den och sprider sig i luften.
ARKIVBILD: MOSTPHOTOS När man spolar på toaletten flyger allt möjligt upp från den och sprider sig i luften.
 ?? ARKIVBILD: MARCUS SCHJÖTT ?? Marie-louise Danielsson-tham är professor i livsmedels­hygien och vet hur virus och bakterier sprider sig.
ARKIVBILD: MARCUS SCHJÖTT Marie-louise Danielsson-tham är professor i livsmedels­hygien och vet hur virus och bakterier sprider sig.
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? De flesta har nog sin tandborste stående på handfatet, men det är inget professorn Marie-louise Danielsson­tham rekommende­rar. De bör stå i ett skåp med dörrar som går att stänga.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG De flesta har nog sin tandborste stående på handfatet, men det är inget professorn Marie-louise Danielsson­tham rekommende­rar. De bör stå i ett skåp med dörrar som går att stänga.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden