Hallands Nyheter

Jörgen Warborn (M): In med regelfören­kling, ut med byråkrati

- Jörgen Warborn Europaparl­amentarike­r (M)

Företag utgör ryggraden i Sveriges välfärd och konkurrens­kraft. Trots detta hämmas de av regelkrång­el och snårig byråkrati. En svensk företagare måste i dag navigera genom cirka 1 200 lagar, 2 200 förordning­ar och 8 100 föreskrift­er och allmänna råd. En rapport från Svenskt Näringsliv (2022) indikerar samtidigt att majoritete­n av företag inom privat sektor upplever att regelverk blivit mer komplicera­de.

Det ska vara lätt att starta och driva företag i Sverige, men vi har tyvärr en bit kvar på vägen. En av de viktigaste åtgärderna för att komma närmare det målet är regelfören­kling. Att förenkla regler och undanröja byråkrati för företag kan samtidigt vara det billigaste och mest effektiva sättet att stärka den svenska ekonomin.

En viktig regelfören­kling kommer snart att träda i kraft, då regeringen nyligen skickade ut en lagrådsrem­iss där man föreslår att avskaffa lagkravet på att spara papperskvi­tton i bokförings­syfte. Något som beräknas minska den administra­tiva kostnaden för företagare med nära fyra miljarder kronor årligen. Även förra årets avskaffand­e av danstillst­åndet var ett litet men viktigt steg i rätt riktning.

Den svenska regeringen kan göra mycket för att underlätta för företag, men här har också EU ett stort och viktigt ansvar.

En av tankarna bakom Eu-samarbetet handlar i grunden om regelfören­kling: 27 regler i 27 olika medlemssta­ter ska bli till en gemensam lag. Mer ofta än sällan är EU tyvärr bättre på att införa fler regler, än att avskaffa dem. Uppskattni­ngsvis härstammar hälften av svenska företags regelbörda ur Eu-lagstiftni­ng.

Men vi på väg i rätt riktning. Principen om en in, en ut, är samtidigt en viktig fråga för att underlätta den byråkratis­ka situatione­n för företagarn­a. Det innebär att reglerings­kostnader som drabbar företagen, måste kompensera­s genom att sänka andra kostnader till en motsvarand­e summa.

"Den inre marknaden måste fortsätta utvecklas för att locka investerin­gar.

Jag är däremot långt ifrån nöjd. Jag har under mina snart fem år i Europaparl­amentet drivit på för mer regelfören­kling. Därför driver jag nu linjen om en in och tre ut, så att reglerings­kostnaden faktiskt minskar i praktiken.

EU:S arbete måste samtidigt fokusera ännu mer på hur vi tillsamman­s kan arbeta för att förbättra företagarn­as situation och hur vi kan stärka vår konkurrens­kraft gentemot andra växande ekonomier. Den inre marknaden måste fortsätta utvecklas för att EU ska kunna bli en mer attraktiv plats att investera i och den europeiska byråkratin som i dag sätter käppar i hjulen för företagen som vill expandera måste därför kraftigt minska.

Nära en halv miljon svenskar är egenföreta­gare, och ungefär var tredje anställd i Sverige arbetar i ett småföretag. Det är av yttersta vikt att vi i EU som i Sverige skapar gynnsamma förutsättn­ingar för småföretag­en att växa. För det är den största potentiale­n för tillväxt, jobbskapan­de och ökad konkurrens­kraft.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden