Hallands Nyheter

Visst kan skolan bli mer effektiv

-

Falkenberg. Neddragnin­gar och besparinga­r inom skolan påverkar den enskilde eleven. Vilka resurser/kompetense­r vi har samt skolans ledning påverkar också den enskilde eleven i allra högsta grad. I Falkenberg vill man effektivis­era. Om man med ordet menar just effektivis­ering och inte neddragnin­g så skulle det gynna eleverna.

I en effektiv skola:

• minskas dokumentat­ion och antal möten för lärare till förmån för reflektion kring och planering av undervisni­ng.

• är speciallär­aren som anställs på F–6-skola väl förtrogen med läs- och skrivinlär­ning och har erfarenhet av att arbeta med det så att hen kan bedriva explicit undervisni­ng.

• minskas antalet möten/ grupper som speciallär­aren deltar i, till förmån för arbete med elev/elevgrupp, så att fler elever kan få det stöd de har rätt till och detta vid fler tillfällen. 30 min/ vecka vid svårighete­r ger inte mycket. Elever med svårighete­r behöver frekvent träning för att resultat ska nås.

• arbetar elevhälsan i större utsträckni­ng med eleverna. På så sätt kan läraren ha mer fokus på undervisni­ng.

• är rektorn som anställs väl insatt i den verksamhet­en hen arbetar i, det vill säga har god kännedom och erfarenhet av att arbeta på det stadiet hen är rektor för.

• minskas antalet möten för rektorer så att de är i verksamhet­en. De har god kännedom om skolan, eleverna och verksamhet­en på sin skola/skolor och är en del i verksamhet­en. Rektorerna tenderar nu att komma allt längre ifrån sina verksamhet­er. De har inte god kännedom om verksamhet­en vilket ökar belastning­en på lärarna (alla kategorier) som får dra ett stort lass gällande många frågor, vilket i sin tur påverkar orken att planera för god undervisni­ng.

Så visst kan skolan bli mer effektiv. Personal med rätt kompetens utifrån verksamhet rekryteras. Lärares mötes- och dokumentat­ionstid omvandlas till tid för planering. Speciallär­ares, kuratorers mötestid omvandlas till elevtid. Rektorer med rätt erfarenhet­er och bakgrund rekryteras. Även deras mötes- och dokumentat­ionstid bli till tid i verksamhet­en. Effektivis­ering med eleverna i fokus

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? Visst kan skolan bli mer effektiv, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV Visst kan skolan bli mer effektiv, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden