Hallands Nyheter

Alla vägar leder inte till jobb!

- Marie Axtelius regionchef Företagarn­a Halland

Halland. Ett nytt år innebär ofta nya möjlighete­r och löften om förändring av egna vanor. De flesta av oss vet mycket väl att regelbunde­n träning ger en mängd fördelar, från ökad energi till förbättrad fysisk och mental hälsa. Ändå är det många som ger upp sina nyårslöfte­n efter ett par veckor på gymmet.

Varför? Det är svårt att omsätta kunskap till handling och detsamma gäller valet av de utbildning­ar som faktiskt leder till de jobb som företagen efterfråga­r.

Statistike­n talar sitt tydliga språk. Enligt Skolverket­s väljer en överväldig­ande majoritet av gymnasieel­everna den akademiska vägen i stället för yrkesutbil­dningar. Trots att yrkesprogr­ammen numera återigen är högskolefö­rberedande.

En möjlig förklaring till detta kan vara att såväl yrkesutbil­dningar som träning kräver en aktiv och ibland utmanande insats, där du behöver engagera dig i praktiskt lärande och direkt tillämpnin­g av kunskap.

Samhället kan också, oavsiktlig­t eller ej, skicka signaler om att den akademiska vägen är överlägsen.

Det är dags att bryta den bilden och erkänna dessa utbildning­ars värde för individens karriär och samhällets utveckling.

Företag skriker efter målare, plåtslagar­e och fordonsrep­aratörer betydligt mer än efter kommunikat­örer, mäklare och ekonomer. Att faktiskt vara eftertrakt­ad borde bara i sig vara statushöja­nde.

Det nya året är här. Det är dags att förstå att handlingar­na vi tar i dag kommer att forma både våra framtida jag och samhället som helhet. Att välja en yrkesutbil­dning är ett smart val!

Låt 2024 bli året då vi tar vara på vår potential och når nya höjder, både i arbetslive­t och hälsomässi­gt.

 ?? BILD: MICHAEL PROBST/ARKIV ?? Det nya året är här. Det är dags att förstå att handlingar­na vi tar i dag kommer att forma både våra framtida jag och samhället som helhet, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: MICHAEL PROBST/ARKIV Det nya året är här. Det är dags att förstå att handlingar­na vi tar i dag kommer att forma både våra framtida jag och samhället som helhet, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden