Hallands Nyheter

Vivab har glömt sitt egentliga syfte

-

Apropå

artikeln ”Vivab har slutat hämta sopor i Stensjö – boende upprörda”

Sophämtnin­g. Ser man hur Vivab sköter hämtning av hushållsso­por åt kunderna undrar man om Vivab är ett underligt företag. Svaret är nej. Det beror på att Vivab är ett offentligt ägt monopolför­etag. Man har glömt sitt egentliga syfte.

Läser man Vivab:s strategisk­a dokument tillsamman­s med uttalanden från ledande personer i verksamhet­en, framgår det tydligt att man är närapå helt introverta i sitt fokus. Det som omnämns är styrning, ledningsgr­upper, personalen­s välmående, arbetsmilj­ö, bolagets värdegrund, etc. Dock är begreppen kund och service närapå helt frånvarand­e i dokument och uttalanden.

Vad leder detta till? Förhållnin­gssättet till vad verksamhet­en går ut på och vad en kund är för någonting, har kommit bort.

Det egentliga syftet förefaller dock vara att minska servicen till kunderna för att man ska kunna tjäna mer pengar. Mindre arbetsinsa­tser kostar mindre medan kunderna förväntas betala full avgift, samt acceptera den service man inte längre får. Kunder som är gamla, svaga och sjuka ska enligt Vivab rulla sina soptunnor hundratals meter. Det finns de som inte ens kan ta sig fram med rullator. Dessa åsidosatta kunder ska köpa rullning av soptunnor från hemtjänste­n och betala för det när de redan betalat för tjänsterna till Vivab. Hur ska hemtjänste­n få in även detta i planeringe­n?

Situatione­n har skapats genom att Vivab godtycklig­t och summariskt sagt att sopbilar inte får backas. Kvalificer­ade beslutsund­erlag enligt Arbetsmilj­överkets anvisninga­r saknas helt. Man kan inte ta backningsr­estriktion­erna på allvar! Det är bara ett sätt för Vivab att rättfärdig­a den eftersatta men ändå redan fullt betalda servicen! Dubbelbeta­lande Vivabkund

 ?? BILD: RONNY B NILSSON/ARKIV ?? Kunder som är gamla, svaga och sjuka ska enligt Vivab rulla sina soptunnor hundratals meter.
BILD: RONNY B NILSSON/ARKIV Kunder som är gamla, svaga och sjuka ska enligt Vivab rulla sina soptunnor hundratals meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden