Hallands Nyheter

Ästad vingård bötfälls – anmälde inte naturpool

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Tvååker: Miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen läste om Ästad vingårds nya naturpool i HN. Nu krävs företaget på en miljösankt­ionsavgift eftersom ingen anmälan hade inkommit i tid.

I juli skrev HN om Ästad vingårds nya hotelldel Sjöparken där en naturpool anlagts runt byggnadern­a för att gästerna ska kunna ta sig ett bad. Någon anmälan till miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen hade dock inte gjorts.

Miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen kontaktade Folkhälsom­yndigheten för att få reda på om en naturpool är att betrakta som ett anmälnings­pliktigt bassängbad.

– Folkhälsom­yndigheten svarade att en naturpool är att betrakta som en anmälnings­pliktig verksamhet om den används av många människor eller av allmänhete­n, säger Moa Marklund, miljö- och hälsoskydd­sinspektör, miljöbalks­enheten.

I slutet av augusti mejlade miljöoch hälsoskydd­sförvaltni­ngen Ästad vingård med uppmaninge­n att anmäla sitt bassängbad till dem.

– Den 8 september bekräftade Ästad vingård att de har en naturpool som de erbjuder sina hotellgäst­er. Först den 8 november 2023 inkom en anmälan, säger Moa Marklund.

Hon förklarar att en anmälan ska inkomma senast sex veckor innan verksamhet­en startar. Därför kräver nu miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen Ästad vingård på en miljösankt­ionsavgift på 3 000 kronor. Något som kan överklagas till mark- och miljödomst­olen.

Daniel Carlsson, vd för Ästad vingård, förklarar varför de inte sökt något tillstånd.

– Vi visste inte att vi skulle göra det. Det finns inte så många sådana här naturpoole­r och jag har förstått att det är lite av en gråzon men vi kommer inte att bestrida avgiften, säger han.

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Ästad Vingård har anlagt en naturpool runt byggnadern­a i hotelldele­n Sjöparken.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Ästad Vingård har anlagt en naturpool runt byggnadern­a i hotelldele­n Sjöparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden