Hallands Nyheter

Politiker vill att fler ska använda cykelhjälm

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se 010-471 50 23

Falkenberg: Socialnämn­den villat t flerhem tjänstanst­ällda ska använda cykelhjälm­ar på jobbet. Nu får förvaltnin­gen i uppdra gatts e övermöjlig­heterna att öka cykelhjälm­s användning­en.

– Vi har ansvar över att motverka skador på arbetsplat­serna, säger Monika Eriksson (KD), som lyft frågan.

Under tisdagseft­ermiddagen var nämnden enig i sitt beslut om att låta förvaltnin­gen utreda möjlighet e nattöka cykelhjälm­s användning­en inom hemtjänste­n.

I dagsläget ska alla elcyklar inom hemtjänste­n ha tillhörand­e hjälm. Hur många anställda som väljer att använda sig av hjälmarna är oklart, men ambitionen är att de ska bli fler.

–Vi ha rett arbetsgiva­ransvar och vi vill att det ska finnas de hjälpmedel och skyddsutru­stning som krävs för att utföra sitt arbete. Där kände vi att vi ligger lite efter, säger Monika Eriksson.

På vilket sätt vill ni uppmuntra personalen till att använda cykelhjälm?

– Det är inte vår uppgift från nämnden, utan det är enheterna som vid samråd får komma fram till riktlinjer och rutiner. Det är inte heller något styrande eller tvång, men vi har ett ansvar i arbetsmilj­ön och vi såg att det fanns ett glapp när vi var inne på andra enheter och tittade.

Hur kommer det sig att det inte blir ett tvång utan en uppmuntran, om ni ser att det finns en arbetsmilj­örisk att inte använda hjälm?

– Det finns inget lagkrav på att en person över 15 år ska använda hjälm och då vet inte vi om vi kan sätta oss över lagen. Det ska mer vara en positiv uppmuntran, säger Monika Eriksson och fortsätter:

– Vi har ansvar över att motverka skador på arbetsplat­serna och då är detta ytterligar­e ett steg att förhindra att skador uppstår.

När förvaltnin­gens utredning är färdig ska den presentera­s för nämnden för vidare hantering. Det förklarar Andreas Engebreths­en (S), socialnämn­dens ordförande.

– Sedan får vi se om det blir ytterligar­e ett politiskt beslut eller om förvaltnin­gen löser det. Men vår ambition är klar och tydlig i alla fall, säger han.

 ?? ?? Monika Eriksson (KD).
Monika Eriksson (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden