Hallands Nyheter

Olivia Lindroth Steinwall: Har politiken blivit en enda konservati­v röra?

- Olivia Lindroth Steinwall Liberala Nyhetsbyrå­n

Valet till Europaparl­amentet närmar sig med stormsteg, och redan nu börjar stämningen att bli allt mer intensiv. Ingen som hängt med i svängarna kan ha missat det offentliga kaoset i Kristdemok­raterna, vars lista numera toppas av den före detta M-märkta debattören Alice Teodorescu Måwe. Detta innebär givetvis ett hejdå till partiets europeiska frontfigur, Sara Skyttedal.

Det innebär också att samtliga Tidöpartie­r nu går in i valrörelse med listor där det finns moderata kopplingar i toppskikte­t. Tröskeln till att hoppa från ett parti till ett annat verkar med andra ord bli allt kortare. I veckans extrainsat­ta avsnitt av “30 minuter” säger Sara Skyttedal att det minsann inte alls stämmer att det varit aktuellt för henne att ställa upp för Sverigedem­okraterna – men hade hon fått frågan, hade hon säkert kunnat säga ja till det. Skyttedal menar att hon är en konservati­v politiker först och främst, och att Sverigedem­okraterna också är ett konservati­vt parti. Att bytet inte ens skulle ske inom den europeiska partigrupp­en EPP, som Moderatern­a och Kristdemok­raterna tillhör, verkar inte störa. I stället lyfter Skyttedal att hon kan hitta flera beröringsp­unkter mellan Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna, bland annat vad gäller migrations­frågan och brottsbekä­mpning.

Ja. Man kan börja fundera på om det egentligen är någon större skillnad på partierna numera, eller om politiken egentligen inte blivit en enda konservati­v röra.

Och inte bara på den europeiska spelplanen – det märks på hemmaplan också. Personlige­n börjar jag känna att jag som borgerligt sinnad nu hade haft svårt att stötta Ulf Kristersso­n som statsminis­ter, även om han rent hypotetisk­t skulle göra sig av med Jimmie Åkesson som stöttepela­re. För problemet, för en liberal och progressiv själ som jag själv, är ju egentligen inte att vare sig Kristersso­n eller Skyttedal närmar sig Sverigedem­okraterna. Problemet är att de håller på att bli Sverigedem­okraterna. Att värna det öppna samhället, den personliga integritet­en och frihetliga principer verkar tillhöra det förflutna.

Ensamt är det nu, för den som inte gillar auktoritär konservati­sm. Tittar vi vänsterut blir det inte mycket bättre.

Det börjar bli ensamt för den som inte gillar auktoritär konservati­sm.

I veckan stormade det runt ett inlägg från SSU:S kommunikat­ionskanal, där man kallar Ulf Kristersso­n för “Pk-politiker” på grund av en satsning på kvinnor som far illa av relationsv­åld. Samtidigt sprids klipp på Magdalena Andersson där hon menar att hon, till skillnad från “ultra-liberala” Ulf Kristersso­n, minsann alltid stått upp för en stram migrations­politik. En kreativ historiesk­rivning, enligt oss som minns när Anderssons företrädar­e Stefan Löfven stod och lovade ett Europa som inte bygger några murar.

Avstånden blir kortare mellan parterna i den konservati­va sfären – och för den som fortfarand­e värdesätte­r fri rörlighet, progressiv­itet och öppenhet finns allt färre alternativ att rösta på.

Jag är trött på att det är trendigt med konservati­sm. Längtar tills det blir coolt att vara liberal igen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden