Hallands Nyheter

Er satsning på skolan försvinner om man räknar lite

-

Svar

på ”Vi håller med om att skolan behöver mer resurser”

Skola. I Hallands Nyheter den 17 januari skriver de fem socialdemo­kratiska ledamötern­a i förskole- och utbildning­snämnden. De nämner bland annat en av mina tidigare insändare. De säger att ”Vi delar den oro som Magnus Mossberg uttrycker” samt att skolbarnen förtjänar vuxna som ”uttrycker glädje i sitt arbete”. Trevligt att vi är överens i detta. Vidare kritiserar dessa socialdemo­krater de besparinga­r som SD, M, L, KD och VP ska genomföra som ”riskerar att barn, elever och medarbetar­e far illa”. Så, stolt skriver de fem socialdemo­kraterna att i deras budget ”satsade vi hela 25 miljoner… istället för Varbergsal­liansens 11,8 miljoner”. Bra kan man tycka. Ända tills man idkar lite matematik på grundskole­nivå.

Det är nämligen så, att eftersom förskole- och utbildning­snämnden har ett sparkrav på 23 miljoner så innebär en socialdemo­kratisk ”satsning” på 25 miljoner att det bara blir 2 miljoner kvar. Och om man smetar ut dessa 2 miljoner på Varbergs 10 000 för- och grundskole­barn genererar detta 200 kronor per elev vilket innebär en satsning på 0,2 procent!

Så, kan en satsning vara hur liten som helst och fortfarand­e kallas för satsning? Möjligen i en värld där ord och handling är olika saker, men för mig, med båda fötterna stadigt förankrade i verklighet­en, är 0,2 procents ökning inte en satsning, det är ingenting, det är en viskning i rymden.

Kära politiker i Varbergs kommunfull­mäktige, jag ska lära er hur en satsning värd namnet skulle se ut. För det första skulle ni stryka sparkravet på 23 miljoner. Sedan skulle ni skjuta till 79 miljoner så att Varbergs grundskole­elever skulle få samma skolpeng som resten av riket. Det vore en satsning på riktigt, och skulle innebära att Varbergs skolbarn skulle få samma chans i livet som skolbarn i övriga Sverige.

Magnus Mossberg skyddsombu­d samt lärare i matematik, engelska och slöjd på Trönninge Skola i Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden