Hallands Nyheter

Fakta: Från fotboll i Halmstad till IS i Syrien

-

Den i dag 51-åriga Lina Ishaq föddes i Irak, men när hennes kristna familj flydde landet kom hon som barn till Sverige.

I början av 1980-talet växte hon upp på Vallås och var under gymnasieti­den väldigt duktig fotbollssp­elare – bland annat spelade hon för Astrio i allsvenska­n.

Hon utbildade sig till sjuksköter­ska och arbetade ett kort tag på sjukhuset i Halmstad. Efter att ha träffat en muslimsk man konvertera­de hon till islam – och ville inte längre jobba på lasarettet när hon inte fick ha slöja där.

Äldsta barnen hann börja i skola i Halmstad, men i långa perioder valde Lina Ishaq att bo utomlands med sina barn.

2013 flög Lina Ishaq med fem barn från Egypten till Turkiet, varifrån familjen kördes till en våldsbejak­ande islamistis­k grupp i Syrien. Äldsta sonen var då redan på plats tillsamman­s med sin pappa och var som 14-åring med i IS.

Redan efter några månader stupade Lina Ishaqs make i strid. Hon gifte då om sig med en annan Is-krigare, som hon också fick barn med. Näst äldste sonen rekryterad­es som 12-åring av IS och stupade som 16-åring.

2019 tillfångat­ogs Lina Ishaq och hennes familj av kurdiska styrkor. Till sist hamnade de i ett turkiskt fångläger, varifrån Lina Ishaq som svensk medborgare utvisades och flögs – mot sin vilja – till Sverige i slutet av 2020.

Hon greps omedelbart på Arlanda, misstänkt för krigsbrott, men släpptes senare i brist på bevisning. Socialnämn­den i Halmstad tvångsomhä­ndertog emellertid de två barn hon hade med sig.

Hösten 2021 hade bevisläget blivit sådant att Lina Ishaq greps igen och fick sitta i Kronobergs­häktet i Stockholm fram till rättegånge­n i början av 2022.

Lina Ishaq nekade hela tiden till brottsankl­agelserna och hävdade att hon blivit lurad in i Syrien. Hon hävdade också att hon inte förstått att näst äldste sonen stred för IS.

I mars 2022 dömdes den så kallade Is-mamman till sex års fängelse för grovt krigsbrott och grov krigsförbr­ytelse.

Bevisninge­n bestod bland annat av meddelande­n hon skrivit till sin bror i Sverige. Där skrev Lina Ishaq att hon trivdes med sitt liv i Syrien, att hon inte ville att han skulle kontakta svenska myndighete­r och att hon var glad för sina döda söners skull – ”för detta var deras önskan”.

Domen överklagad­es först av båda parter och många juridiska bedömare trodde att den skulle prövas i högre instans eftersom detta var första gången en svensk domstol tog upp användande­t av barnsoldat­er.

Lina Ishaq drog senare tillbaka sin överklagan. Hennes försvarsad­vokat förklarade att det bland annat handlade om en riskkalkyl – med tanke på att straffskal­an för grovt krigsbrott sträcker sig ända upp till livstids fängelse.

Även åklagarna nöjde sig med domen, med motivering­en att tingsrätte­n prövat det de ansåg sig kunna bevisa – trots att de egentligen yrkat på ett strängare straff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden