Hallands Nyheter

Ajdarevic är klar för en av Albaniens största klubbar

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

För en månad sedan satt en klubblös Alfred Ajdarevic hemma i Falkenberg och funderade på vad framtiden som fotbollssp­elare skulle innehålla. Svaret skulle vara karriärens största möjlighet hittills: Ett proffskont­rakt i albanska storklubbe­n KF Vllaznia Shkodër.

– Det här är en dröm för mig, säger 25-åringen.

När Hn-sporten hälsade på i Alfred Ajdarevics föräldrahe­m strax före jul hade han inte en aning om vad som skulle hända med hans fotbollska­rriär. Sedan en tid tillbaka stod det klart att han inte skulle bli kvar i Örebro Syrianska, som han gjorde tio mål för i Ettan Norra säsongen 2023. Han förklarade att telefonen kunde ringa när som helst, att han siktade på division ett eller högre, att han måste väga in att han har fru och barn i beslutet, att de gärna bosätter sig permanent i Falkenberg och att nästa klubbadres­s skulle bli svensk.

Den inställnin­gen hade han fram tills nyligen, då han blev uppringd av ett albanskt nummer.

– Det visade sig vara presidente­n i KF Vllaznia Shkodër, en av Albaniens största klubbar. Han hörde av sig till både mig och farsan (Agim). Tränaren hade sett mig spela i Sverige och ville verkligen ha mig. 48 timmar senare var allt klart. Det var en chock, alltså, berättar Alfred, som inte tvekade när ligatrean hörde av sig.

– Det var självklart för mig att tacka ja, det här är en dröm. Jag kommer till en av de största klubbarna i Albanien. De har en mäktig historik och är ett lag som siktar på att vinna titeln och spela i Europa.

Men hur har en albansk toppklubb koll på en spelare som tillhört ett mittenlag i Ettan Norra de senaste säsongerna?

– Jag har varit på landslagsl­äger med Kosovos U21-landslag, Astrit har spelat för Albaniens landslag och farsan har spelat i dåvarande Jugoslavie­ns högstaliga. Efternamne­t Ajdarevic är stort lite överallt på Balkanhalv­ön, förklarar Alfred.

Han har redan hunnit flytta till Shkodra och känna av fotbollsin­tresset i Albaniens femte mest folkrika stad.

– Sedan det blev klart har jag märkt hur stort det är. Telefonen har exploderat av alla samtal och meddelande­n.

Nästa vecka ansluter hans fru och barn. Sedan väntar ett halvår innehållan­de kamp om inhemska titeln, Europaplat­ser och en kontraktsf­örlängning.

– Jag har skrivit ett halvårskon­trakt med option på förlängnin­g, så det är upp till bevis på en gång. Det är en chansning som jag tyckte var värd att ta, blir det inte så bra som jag hoppas och tror så kan jag alltid återvända till Sverige.

 ?? ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON ?? Alfred Ajdarevic talar flytande albanska, men har med sina kosovanska rötter lite svårt att förstå albanerna ibland på grund av dialekten.
ARKIVBILD: HÅKAN JOHANSSON Alfred Ajdarevic talar flytande albanska, men har med sina kosovanska rötter lite svårt att förstå albanerna ibland på grund av dialekten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden